Ieșeancă judecată pentru că a ajutat persoane sănătoase să obțină indemnizații de handicap

handicap

Ieșeancă judecată de DNA pentru că a pretins sume importante de bani pentru a ajuta diferite persoane să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care, în mod normal, acestea nu ar fi beneficiat.

Comunicat integral DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpata, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar fi avut-o asupra membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Iași, ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 400 și 9.000 lei și ar fi primit în total suma de 90.190 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpată pentru a ajuta persoanele respective sau rude ale acestora să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care, în mod normal, acestea nu ar fi beneficiat.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.