Ideea că dacă ești român, poți fi plătit prost și în România, și în Europa, trebuie să dispară

greva-electrolux-4

De două luni, 400 de angajați români de la Electrolux se află în grevă generală. Clasa politică nu le acordă atenție, pentru că în România, mai degrabă sunt apărate interesele companiilor multinaționale decât ale angajaților români. Apoi ne plângem că avem exod al forței de muncă. Între timp, Guvernul s-a preocupat cum să aducă 500.000 de pakistanezi să se angajeze în România. Nu pună în discuție faptul că Electrolux, dar și alte companii, reprezintă o sursă de dumping social și nu respectă Pilonul European al Drepturilor Sociale.

Condamnarea Europei cu două viteze se produce doar la nivel  declarativ politic. Guvernanții faptul că se folosește expertiza românilor pentru a maximiza profitul companiilor multinaționale, acestea practicând standarde diferite față de muncitorii din Vest. Produsele sunt de aceeași calitate și sunt vândute cu același preț, indiferent că sunt realizate în Italia, Olanda, Polonia sau România. Nu este doar cazul Electrolux, iar riscul ca astfel de conflicte de muncă să izbucnească în România crește.

PRODEMO se opune sclaviei moderne și susține că angajații au dreptul la un salariu decent pentru efortul depus în a susține continuitatea afacerii. Atitudinea managerilor de a conduce companiile în mod autoritar trebuie descurajată. Expresia “daca nu îți convine, alți 100  așteaptă la ușă să-ți ia locul” este menită să țină sub control angajații, mai ales în zonele mici urbane sau rurale, unde sunt reduse opțiunile pentru locul de muncă.

Inegalitatea socială creează vulnerabilitate pe scară largă, iar discrepanțele majore din România, cea fără clasă de mijloc, lasă loc exceselor asupra forței de muncă.

Conform datelor indexului sclaviei globale, în anul 2018, aproximativ un milion de români au fost prinși într-o formă de sclavie modernă, mulți alții fiind vulnerabili din cauza unui răspuns limitat din partea nivelului politic. Conform acestui index, Romania are atribuit un grad B de vulnerabilitate, ceea ce înseamnă că Guvernul a oferit un răspuns insuficient sclaviei moderne. Conform descrierii acestui grad, există evidențe că unele politici și practici guvernamentale pot incrimina victimele și/sau facilita sclavia.

Greva muncitorilor  din cadrul companiei suedeze Electrolux reprezintă strigătul de ajutor, nu doar al lor, ci și al multor români prinși într-o formă de sclavie modernă, rămas fără reacție în plan politic. Prin urmare, în spațiul public se confirmă existența unei probleme cu implicații majore din punct de vedere social și economic, ignorată de decidenții politici ai momentului.