Iată ce evenimente și expoziții poți vedea la Palatul Culturii din Iași!
Palatul Culturii din Iași este o locație extrem de importantă pentru viața culturală din zonă, dar și din țară. Iubitorii de artă și de frumos își pot da întâlnire aici pentru a afla și vedea lucruri interesante despre civilizații uitate, obiecte ce odată ne-au făcut viața mai ușoară și câte și mai câte. Există zeci de expoziții în acest loc, dar noi le-am selectat doar pe cele pe care considerăm că merită să le vizitezi. Și coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, care este considerat unic în România, poate fi admirat la Palatul Culturii din Iași. Coiful de la Pașcani, vechi de peste 2.500 de ani, este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul istoriei, din ultimii zeci de ani.
Una dintre expoziții se numește „Retrospectiva Telefoanelor Mobile” și este organizată de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiuˮ din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldovaˮ Iași, în parteneriat cu firma de service GSM din Iași – „GSM ZONEˮ. Deschisă la data de 21 mai, expoziția mai poate fi văzută până pe 31 decembrie 2021. Pentru nostalgicii care mai țin minte primele modele de telefoane, va fi o incursiune foarte interesantă pe drumul memoriei. Pentru cei mai tineri și curioși, suntem siguri că va fi la fel de interesant. Astăzi, doar băgăm mâna în buzunar și scoatem un dispozitiv mic care ne poate conecta cu absolut oricine, din orice parte a lumii. Odată ce îl deblocăm, putem asculta muzică, îi putem urmări pe actorii noștri preferați sau putem juca jocurile noastre preferate. Când spunem jocuri, ne referim la absolut orice: de la Fortnite, un joc de strategie destul de complex, până la Angry Birds, care este unul dintre cele mai populare. Poți juca de asemenea și ruletă, dacă ești un amator al numerelor, dar și Solitaire, un joc care le-a „ținut de urât” multor adolescenți pe la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000.
Telefoanele mobile nu au fost dintotdeauna așa de avansate și practice. Iar expoziția aceasta te va trece exact printre primul model de Motorola, Dyna Tac 8000X – lansat în 1983 – modelele lansate de Alcatel, faimosul Nokia 310, dar și primul iPhone 2G, lansat în 2007.
Dacă ești un mare iubitor de istorie, atunci expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”, organizată de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, este un eveniment pe care musai trebuie să îl vezi. Deschisă pe 9 septembrie, aceasta va fi disponibilă publicului până la data de 17 octombrie 2021. Constantin Prezan a fost un nume important când vorbim despre înfăptuirea și menținerea actului Unirii de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia.
O expoziție foarte iubită, care a fost prelungită la cererea publicului este “Chipuri și cămeși”. Deschisă pe 14 mai, această expoziție trebuia să fie închisă pe 15 august 2021, dar a fost prelungită până la data de 17 octombrie 2021. Așa că încă mai aveți ocazia de a vedea 37 de cămăși din toate zonele Maramureșului, Țara Oașului, dar și 36 de fotografii-portret, realizate de fotograful Gabriel Motica. Această expoziție este organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, care a realizat un parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
O altă expoziție care a fost prelungită chiar până la data de 18 decembrie 2022 este expoziția “Cucuteni, o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, organizată de Complexul Muzeal Național Moldova, din incinta clădirii Palatului Culturii. Expoziția prezintă obiecte spectaculoase din ceramică pictată, dar și alte detalii surprinzătoare despre comunitățile cucuteniene. Cu mii de ani în urmă. Civilizația Cucuteni ocupa în trecut sud-estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și ajungea tocmai până la Nipru. Aceasta avea sub teritoriu multe zone ce azi aparțin României, Republicii Moldova, dar și Ucrainei.
Acestea sunt doar câteva dintre expozițiile pe care merită să le vezi, însă Palatul Culturii este gazda multor altora, de la expoziția temporară “Ceramică de Tansa”, până la expoziția “Memoria sunetului. Suporturi de înregistrare în diversitate”, unde vă puteți delecta cu cele mai interesante piese de înregistrare și redare a sunetului.