Iașul va putea trece iarna, cu ajutorul centralei de la Holboca

cet

Iaşul este singurul oraş din România care mai deţine o termocentrală funcţională, cum este cea de la Holboca, validată de organismele internaţionale, în privinta protecţiei mediului, şi care utilizează cărbune superior. In acest weekend au sosit la Holboca, primele vagoane incarcate cu carbune destinat producerii de energie electrică. Centrala CET II Holboca produce cel puţin 50 MW/oră.

La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare. Astfel, municipalitatea a semnat un contract de 140 de mii de tone de carbune care va asigura energia electrică in aceasta iarna.

Alin Aivănoaei – director TermoService S.A Iași:

„Din punct de vedere a capacitatii de producție, ea are o capacitate foarte mare. Dar, în continuare, pe lângă agentul termic furnizat populației și agenților economici, miza în această centrală este producția de energie electrică care este furnizată sistemului național. Deocamdată, de trei zile a încept livrarea, au început să apară trenurile cu cărbune. Primăria Municipiului Iași a contractat o cantitate de 140 de mii de tone, în momentul ăsta existând 5-6 mii de tone venite. Urmează ca în fiecare zi, cel puțin un tren, o navetă să vină cu o cantitate de 1.500 de tone, urmând ca în următoarele 10 zile să ne asigurăm un stoc necesar pregătirii pornirii acestei centrale.”

Desi este una dintre cele mai mari centrale din tara si singura care functioneaza pe carbune superior, investitiile sunt infime, iar orice problema tehnica ale utilajelor pot stopa producția.

Alin Aivănoaei – director TermoService S.A Iași: „La momentul ăsta, în continuare mai sunt câteva situații care țin de reparații, mentenanță. Primăria Municipiului Iași a încheiat, el fiind și finanțatorul tuturor proceselor de producție în CET, s-au încheiat contractele cu furnizarea pieselor necesare. Urmează ca în fiecare zi cum primim, ne mobilizăm cu echipele noastre să schimbăm acolo unde se impune un regim mai urgent pentru a pregăti în paralele cu adusul cărbunelui și instalațiile să nu fie niciun fel de impediment la pornire.”

Pentru acest sezon rece, municipalitatea a estimat cheltuieli totale pentru asigurarea agentului termic la o sumă de 535 milioane lei, o sumă semnificativ mai mare faţă de cea de anul trecut. În schimb, cheltuielile ar putea fi amortizate din nou prin vânzarea de energie electrică, dar rămâne de văzut ce cantitate şi în ce măsură va vinde municipalitatea pe piaţă.