Iașul va furniza apă Republicii Moldova

Patru apeducte vor lega sursele de apă din România de 30 de localități de peste Prut. Mai exact, 250.000 de cetățeni din Republica Moldova vor beneficia de apă potabilă printr-un proiect amplu. Astfel, ApaVital Iași primul operator transfrontalier din domeniu.

Primă subtraversare se va completa cu proiectul Raionului Nisporeni și al Agenției de Dezvoltare Regională Centru pentru alimentarea cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Tot în această etapă se vor demara proiectarea și obținerea autorizațiilor pentru traversările de la Sculeni și Tabăra, destinate alimentării cu apă potabilă a localitaților din Raioanele Fălești, Glodeni și Ungheni. În cea de a doua etapă, se va trece la execuția traversărilor de la Sculeni și Tabăra și demararea proiectării și obținerea de autorizații pentru apeductele de la Ungheni. În ultima etapă, se vor construi 3 apeducte de mare capacitate pe podul rutier de la Ungheni, destinate aprovizionării cu apă potabilă a Raionului Ungheni, precum și a raioanelor învecinate.

Costel Alexe, Presedinte CJ Iasi

Ma bucur ca am ajuns cu apeductul aici, la Macaresti, in Republica Moldova, in Granita Izvoras am ajuns sa bem apa potabila adusa de ApaVital din Romania.

Evenimentul a avut loc la grădinița Izvoraș, una dintre instituțiile beneficiare ale sistemului de alimentare cu apă, operaționalizat de ApaVital. Valoarea investiției este de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

In acest an vom avea o intalnire de la Chisinau in care vom discuta toate restantele pe care le avem in acest punct in ceea ce priveste relatia bilaterala intre Romania si Republica Moldova in materia mediului. Insa este un foarte bun exemplu de colaborare intre cele doua state surori, in care nu declaram ca suntem doar frati, ci ca suntem la fel, scolile arata la fel, dar sper sa putem bea si acceasi apa.

Autoritatile din Moldova au salutat inaugurarea acestui proiect foarte important pentru comunitati.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova

Noi trebuie sa fim bucurosi ca acest proiect de subtraversare a raului Prut, ci alimentarea cu apa a unei comunitati cu 70 de copii care beau apa romaneasca, buna, de calitate si asta e tot ceea ce conteaza.

ApaVital intenționează ca la finalizarea celor patru traversări ale râului Prut să poată asigura apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde pentru Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *