Iașul va fi susținut de Ministerul Sportului să devină Centrul Regional de Excelență

WhatsApp Image 2022-11-21 at 11.27.30

Ministrul Eduard Novak a prezentat astăzi la Iași, Strategia Națională pentru Sport și cum pot fi susținuți tinerii să facă performanță. Conform datelor oficiale, probleme există în sportul de masă. Doar 5% din populația României practică un sport în condițiile în care alte state membre ale Uniunii Europene înregistrează procente de 40-50%.

Strategia Națională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabilește viziunea și direcțiile majore de dezvoltare. Ministerul dorește să facă investiții în sportul școlar, de masă și cel de performanță.

Iaşul, ca și centru universitar și unele dintre cele mai mari centre de învățământ preșcolar, şi-a abordat o strategie locală pentru dezvoltarea sportului şi sper să ajungă la un punct comun cu cea naţională, în care infrastructura preuniversitară și preșcolară să fie prioritară în programele de investiții. În ultimii 7 ani, în municipiul Iași a început un program masiv de construire a sălilor de sport, reglementate, alături de bazine de înot pentru copii pentru a stimula cât mai mult copiilor noștri pe suprafața de jos. Nu pentru a urmări niște rezultate sportive de excepție, dar mai ales a le da șansa la o viață sănătoasă”, a spus Mihai Chirica, Primar Iași.

Ministrul Sportului a declarat că Iașul va fi Centrul Regional de Excelență pentru Moldova.

Sunt la Iaşi, pentru că văd un mare potenţial în sportul românesc şi în Iaşi, în special, din mai multe considerente. Este un judeţ mare şi cel mai important din Moldova, care ar putea oferi multe beneficii sportului și sportivilor. Ca să faci sport nu ajunge doar să faci antrenamente, să fii cel mai bun, trebuie să devii și un om, să fii educat, civilizat și pe partea de universitate și cultură ar putea să vină un plus valoare Iașul , a explicat Eduard Novak, ministrul Sportului.

Sportivii de performanță spun că exista multe probleme atât în ceea ce privește infrastructura, cât și în susținerea tinerilor.

Avem tradiție și istorie în gimnastică numai că în ultima perioadă sistemul nu a mai funcționat și trebuie să acceptăm faptul că ne mai aflam în impas. Vreau să duc mesajul mai departe și încerc să popularizez gimnastica la nivelul țării pentru că avem centre de pregătire doar în anumite zone foarte restrânse și ca să atingem performanțe avem nevoie de un număr mai mare de sportivi, a precizat Silvia Stroescu, fostă campioană mondială și olimpică la gimnastică.

Sporturile individuale prioritare de interes național, conform Strategiei Naționale pentru Sport 2022-2032, vor fi: canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață, oină.