Iașul va avea un parc eolian la Hârlău

parc eolian

foto: wikipedia

O nouă investiție în energie regenerabilă este propusă în județul Iași, în special pe teritoriul administrativ al orașului Hârlău, respectiv un parc eolian cu 9 turbine, proiect al firmei ACK Pașcani. Proiectul este într-o etapă avansată de autorizare, după ce a depășit etapa avizului de mediu. Toate terenurile pe care sunt propuse turbinele sunt în proprietatea privată a firmei. În total, este vorba despre o suprafață de 130.000 mp, loturile fiind amplasate între extravilanul comunei Scobinți, la nord de satul Sticlăria și intravilanul orașului Hârlău.

Zona de construire are un caracter agrar, fiind lipsită de spații rezidențiale, în condițiile în care cea mai apropiată locuință se află la o distanță de aproape un kilometru.

„Studiul de potențial eolian și energetic, întocmit de SC IBCO ENERG SRL, arată că pe terenul respectiv pot fi instalate 9 turbine cu putere nominală de 5.x -6.x KW, conform apix.ro, adică o putere totală de 60 MW. Cele 9 turbine vor fi amplasate în arealul Scobinți – Hârlău, Jud. Iași la circa 6,4 Km Sud-Vest de orașul Hârlău și la circa 1,5 Km Nord-Vest de Comuna Scobinți la altitudini de la 402 m la 510 m”, se precizează în PUZ. „Dacă fiecare turbină ar funcționa individual pe amplasamentul ei, producția de energie electrică a întregului parc ar fi de 114,847 GWh/an. Certificarea acestei producții se va face după obținerea de la producător a curbei garantate (comerciale) pentru vântul măsurat în amplasament”, se mai precizează în proiect.