Iașul va avea un nou sfânt

fond

Preotul Dumitru Matei va fi urmatorul sfant al Iasului. Acesta a slujit la Episcopia Romano-Catolica din Iasi in urma cu 50 de ani insa din cauza regimului comunist si a nedreptatilor de atunci, parintele a fost impuscat. Acum, Dieceza de la Iasi realizeaza documentarea pentru canonizarea si beatificarea preotului Dumitru Matei, cel care ii ajuta pe ce saraci si pe toti cei care ii cereau ajutorul indiferent de confesiunea lor.

Erou al credinței. Asa descrie Dieceza Iasi misiunea preotului Dumitru Matei. El s-a nascut intr-o localitate din judetul Bacau si inca din primii ani de la slujire, parintele a fost extrem de iubit de toti credinciosii.

Adrian Blăjuță, purt. cuv. Episcopia Romano-Catolică Iași

„A fost numit apostolul saracilor. S-a nascut in 1913 in Sarata, o localitate din judetul Bacau. A fost sfintit preot in 1939 iar in 1950 a fost inchis judecat si condamnat la moarte.”

Viața lui a fost una dificila pentru ca regimul comunist l-a cenzurat si l-a acuzat de tradare.

Adrian Blăjuță, purt.cuv.Episcopia Romano-Catolică Iași

„A slujit aici, la Catedrala din Iasi, la biserica de aici si putem spune ca pe aceste alei a pasit acum 70 de ani un om cu o viata de sfant. S-a preocupat foarte mult pentru cei saraci. A fost numit si preot care sa se ocupe de distribuirea ajutoarelor care veneau din strainatate mai ales dupa cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost si preot militar doi ani de zile si s-a intors la Iasi continuand aceasta slujire de ajutorare a celor saraci. Veneau la el nu doar catolici. Veneau de diferite confesiuni si gaseau un sprijin la acest preot. Sunt multe marturii care dau dovada tocmai despre aceasta preocupare legata de cei saraci.”

Inca de acum 20 de ani a inceput documentarea pentru canonizarea si beatificarea preotului Dumitru Matei. Saptamana trecuta, cauza „Preot Dumitru Matei” a fost binecuvântată de Papa Francisc la Vatican.

Adrian Blăjuță, purt. cuv. Episcopia Romano-Catolică Iași

„Suntem in aceasta perioada in faza Diecezana a procesului de beatificare si canonizare a eroului Dumitr Matei. Sunt multe file care sunt consultate in arhiva statului, sunt declaratii de la cei care l-au cunoscut. Sunt si inregistrari ale declaratiilor celor care au plecat dintre noi.”

Acum, credincioșii se roagă pentru beatificarea părintelui Dumitru Matei.