Iașul va avea un nou PUG

Dupa ani de zile de amanari si avize, Iasul ar putea avea in curand un nou Plan Urbanistic General. Este vorba de o noua harta a municipiului Iasi, impartita pe mai multe zone. Cele mai multe dificultati au fost intampinate in centrul orasului si Copou unde sunt zone cu monumente istorice. În prezent, Iașul se ghidează după un PUG aprobat în secolul trecut, respectiv în anul 1999, iar reconfigurarea PUG ar aduce mai multe beneficii iesenilor.

Lipsa de actualitate a PUG-ului, mai ales în ceea ce privește zone întinse din intravilanul Iașului unde nu sunt reglementări, a dus la o dezvoltare haotică a orașului. Astfel, noul PUG al Iasului ar imbunatati activitatea de dezvoltare imobiliara.

Mihai Chirica, Primar Iași

A durat mai bine de un an de zile a Planului Urbanistic General. L-am defalcat pe capitole in sensul ca desfasuram contracte pentru studiu de circulatie si mai avem un contract pe studiu de mediu. In paralel avem cinci contracte semnate pentru intocmirea PUZ-urilor de zona centrala si zona protejata, care de fapt este esenta pentru viitorul PUG, urmand ca un integrator formata din arhitecti si urbanisti sa scrie regulamentul PUG dupa ce finalizam aceste documentatii.

Zona centrală cuprinde 18 situri arhelogice și 221 monumente istorice, iar terenurile sunt în suprafață totală de 186 hectare. Unul dintre situri „Centrul istoric și Curtea Domnească” are o suprafață de 368 ha.

Mihai Chirica, Primar Iași

Copoul a fost impartit in doua zone, pentru a putea fi urmarit pentru functionalitatea acestuia, iar zona centrala a fost impartita in trei, mergand dinspre inelul central pana la contactul cu zona Copou. Toate vor avea regulamentul propriu, se vizeaza protejarea monumentelor istorice. Se doreste definirea cu exactitate a monumentelor istorice si intocmirea unor regulamente prin care zona centrala, pe deoparte si cealalta a Bulevardului Stefan cel Mare pana la Bulevardul Independentei sa devina din ce in ce mai evident, o zona pietonabila, in care mijlocul de transport sa fie obligatoriu ecologic iar accesabilitatea sa se faca doar in caz de urgenta.

În elaborarea Planului Urbanistic General și Planul Urbanistic pentru Zona Protejată s-a realizat în parteneriat cu Academia Română, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, care au decis să împartă zona centrală în două din punct de vedere al importanței istorice a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *