Iașul va avea mai multe parcuri eoliene

eoliene

Parcurile eoliene vor asigura energie electrică pentru județul Iași. Cel mai recent proiect va fi implementat în comuna Scobinți. Aici, un investitor privat vrea să deschidă un parc eolian cu nouă turbine, pe o suprafață de 130.000 de metri pătrați. Proiectul este într-o etapă avansată de autorizare, după ce a depășit avizul de mediu.

Puterea instalată în parc va fi de 60 de megawati, funcționarea medie anuală va fi de 2000 de ore, iar durată de viață a echipamentului este de 20 de ani. Înălțimea totală a turbinelor va fi de 240 de metri și sistemul va fi format din mai multe tronsoane, a spus Radu Sîrbu, viceprimar Hârlău.

Valoarea proiectului este de 40 de milioane de euro și trebuie realizat în 18 luni din momentul în care se va primi avizul. Principalele localităţi unde investitorii şi-au îndreptat privirile sunt Dumeşti, Româneşti, Erbiceni, Ruginoasa şi Deleni. În total, parcurile vor avea peste 50 turbine eoliene.

Din 2021 până în prezent sunt în diferite etape la Agenția pentru Protecția Mediului înregistrate nouă parcuri eoliene. Până acum am emis un aviz de mediu, pentru PUZ parc la Ruginoasa pentru două acorduri de mediu în afara de obținerea autorizației de construire pentru două parcuri eoliene la Dumești și Românești și celelalte șase sunt în diferite etape pentru că este o procedură de mediu în mai multe etape, a declarat Galea Temneanu, director Agenția pentru Protecția Mediului Iași.

Aceste investiții trebuie să devină funcționale, întrucât pactul verde european ne obligă să reducem emisiile de carbon și trebuie să folosim cât mai mult energia verde.