Iaşul va avea în câteva luni o Poliţie a Animalelor

politia-animalelor

Poliţiştii locali vor putea aplica sancţiuni persoanelor care aplică rele tratamente şi cruzimi asupra animalelor. În acest sens, consilierul local Andrei Postolache (independent) a propus, la ultima şedinţă a Consiliului Local (CL), înfiinţarea unui departament special în cadrul Poliţiei Locale. El a subliniat că, deşi este legiferată, Poliţia Animalelor nu există efectiv la Iaşi. Astfel, nici legislaţia din domeniu nu este pusă în aplicare, iar cei care torturează animale scapă fără sancţiuni.

În mod normal, „Poliţia Animalelor“ ar trebui să funcţioneze în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean. „Sunt nişte prevederi legale care, în majoritatea oraşelor, nu sunt puse în aplicare, cum ar fi obligativitatea sterilizării, cazuri de abandon ş.a.m.d. Toate sunt cauze care duc, de exemplu, la creşterea populaţiei de câini vagabonzi, şi, sigur, aveam şi cealaltă ramură de cruzime asupra animalelor, avem două direcţii“, a declarat consilierul local. Postolache a precizat că poliţişti locali din alte oraşe au primit deja astfel de atribuţii, oferind drept exemplu Bucureştiul.

„Datorită acestui amendament, noi vom putea împuternici poliţiştii locali de la divizia de ordine publică care să aplice sancţiuni. Vom prezenta un regulament care va fi pus în dezbatere publică şi unde vom nominaliza inclusiv împuterni­ciţii din cadrul Poliţiei Locale care vor avea atribuţii în acest sens“, a comentat primarul Mihai Chirica. Edilul şef al Iaşului i-a dat termen directorului Poliţiei Locale, Liviu Zanfirescu, sfârşitul lunii mai pentru întocmirea regulamentului şi, ulterior, să poată fi înfiinţat un departament special în cadrul instituţiei.

Legea privind protecţia animalelor a fost aprobată în anul 2004 („Legea bunăstării“) şi reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără aparţinător. Legea prevede inclusiv închisoare de la 3 luni la un an pentru persoanele care ucid animalele „cu intenţie, fără drept“ sau care organizează lupte între animale. În ceea ce priveşte contravenţiile, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei pentru cei care nu asigură condiţiile elementare necesare animalelor.

Sursa: Ziarul de Iasi