Iaşul va avea autobuze urbane pe gaz natural comprimat

autobuze

Intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local, au fost aprobate patru proiecte de hotărâre referitoare la achiziția de mijloace de transport public ecologice din fonduri nerambursabile. Modernizarea parcului auto destinat transportului public se referă la achiziția a 88 autobuze noi cu norma de poluare Euro 6, a 45 de autobuze electrice, a 64 de autobuze care folosesc combustibili alternativi și a 16 tramvaie noi.

Sursele de finanțare pentru reinnoirea parcului de autobuze si tramvaie sunt Programul Operațional Regional, bugetul local și Fondul pentru Mediu.

Exista o linie de finantare pe care-l gestioneaza fondul pentru mediu privind reducerile emisiilor de CO2 in aglomeratiile urbane. Se marseaza foarte mult pe dezvoltarea transportului public de calatori in aceste aglomeratii urbane si introducerea de mijloace de transport public alternative fata de cele pe care le utilizam in momentul de fata. Programul propus de finantare este de 100 milioane de euro iar linia de finantare presupune o participare a Municipiului Iasi cu circa 20 la suta”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi.

Iasul va avea autobuze pe gaz natural comprimat existente deja de la inceputul acestui an in Ramnicu Valcea.

„Nu putem aplica pentru mijloace de transport in comun pentru care am aplicat in momentul de fata. Noi am aplicat pentru autobuze electrice, tramvaie. Mai ramasesera doua mijloace de transport urbane, cele hibrid si cele care utilizeaza gaze comprimate cu motoare de tip CNG”, a adaugat edilul.  

In urma unei analize facute de reprezentantii primariei impreuna cu cei de la Compania de Transport Public s-a ajuns la concluzia că autobuzele hibrid nu aduc o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, pentru că utlizează motoare termice de mare capacitate, drept pentru care s-a optat pentru autobuzele care folosesc gaze comprimate. În același proiect s-a introdus și posibilitatea construirii unei stații de comprimare a gazelor pe care o va finanța Municipiului Iași.