Iasul se poate transforma intr-un centru multitransplant

transplant

Iasul s-ar putea transforma intr-un centru multitransplant dupa ce, anul trecut, doar la Spitalul Parhon s-au efectuat 54 interventii, de talia unui mare spital european. Centrul de la Iasi este singurul din tara in care nefrologia poate fi învățată global. De exemplu, un rezident este supus întregului ansamblu: dializă, transplant, neufrologie, predializă, boli rare, medicină internă și nu numai. Cei doi pacienti care au primit o sansa noua la viata in noaptea de Revelion au acum functii renale normale.

La Spitalul Parhon, numarul transplanturilor renale este in crestere iar gradul de pregatire a echipei medicale este unul de elita. In 2022, s-a doborat recordul interventiilor realizate.

Prof. Univ. dr. Adrian Covic – Coordonator Comp. Transplant Renal Spital Parhon„ Iașul a depășit 50, cifra de 50 nu este o cifră întâmplătoare și rotundă. În Europa când ai trecut de 50, înseamnă că ești un centru mare de transplant. Noi până atunci eram un centru mediu și mai ales rezultatele acestor 50 de transplanturi sunt excepționale.”

Ultimele două intervenții ale anului trecut, efectuate in noaptea de Revelion s-au incheiat cu succes.

Dr. Adelina Vasilica Miron – medic primar urolog:

„ Ei (pacienții) se aflau într-o stare bună, de aceea am și putut să efectuăm implanturile acestea. Ei făceau hemodializă, unul din 2021, unul din 2022, dar nu aveau în momentul în care au fost chemați către noi alte afecțiuni acute care să ne impună să nu facem transplantul la ei.”

Inainte de transplant au fost selectati 7 pacienti si dupa criterii riguroase cei doi barbati au fost operati.

Liviu Niticoi – pacient:

„Fac dializă de un an jumate. Mi-am dorit foarte mult să fac un transplant, să scap de dializă. Într-o zi mă durea capul foarte tare și nu știam de ce, am sunat la salvare și a venit salvarea și m-a dus la spital la neurologie, unde e cu capul. Mi-au făcut RMN acolo, investigații și au văzut că nu am nimic. Mi-au luat analize și au văzut că creatinina era foarte mare. Aveam 9 creatinina și m-au dus de urgență la Spitalul Parhon. A doua zi, a treia zi am început dializa”.

Mircea Vieru – pacient:

„Am 44 de ani și sunt din Huși, județul Vaslui. Am avut în familie, cu boala polichistică, rinichi, și cumva știam că pot avea boala asta, ceea ce și s-a demonstrat în 2015, că am această boală”.

În anul 2022 s-au efectuat 54 de intervenții de transplant, din care 19 de la donatori vii. În 2021 au fost realizate 30, iar în 2020, 40 de astfel de intervenții.

Ionuţ Nistor – Purt. Cuv. Spitalul Parhon:

„ Este un început de an care ne face să fim optimiști. După rezultatele anului trecut sunt 54 de pacienți care au beneficiat de o nouă șansă la viață la Spitalul Parhon, beneficind de un transplant renal efectuat la centrul de transplant renal de la Iași. Este o dovadă că, o experiență de peste 20 de ani împreună cu investiții în sistemul de sănătate, aduce succes și aduce sănătate și calitate bună în serviciul de sănătate.”

Anul trecut la Spitalul Parhon a fost realizat un transplant de la sotie la sot, beneficiar fiind un barbat din judetul Neamt.