Iasul se poate mandri cu o campioana dintr-o mare de neajunsuri!

07d90551-8534-4886-81c6-a858c767b4d4

Are 21 ani dar se simte deja o veterana in lumea gimnasticii ritmice. Provine dintr-o familie modesta dar asta nu a impiedicat-o sa devina cea mai titrata sportiva din Romania. Andreea Verdes este aproape sa-si indeplineasca visul, de a se califica la Jocurile Olimpice. Doar ea si antrenorii sai cunosc sacrificiile prin care a trecut sa ajunga la acest nivel.

Intr-o sala de sport cu igrasie, improprie pentru antrenamentele specifice sportului sau, Andreea Verdes si antrenorii pregatesc ultimele detalii inaintea unui concurs ce-i poate indeplini un vis, acela de a merge la Olimpiada. De 16 ani munceste pentru acest ideal, strange din dinti si trece peste accidentari doar sa ajunga la Tokyo. Am vizitat-o recent, in plina febra a Grand Prix-ului de la Pesaro, unde poate obtine biletele pentru Jocurile Olimpice. Se afla pe locul 4 din lume in clasamentul general dar trebuie sa depaseasca o sportiva din Ungaria ca sa obtina calificarea.

Andreea Verdes – gimnasta Clubul Corrado:

„Sunt foarte emotionata pentru ca m-am pregatit mult, este visul meu din copilarie si sper ca lucrurile sa fie asa cum imi doresc

Sunt o persoana foarte emotiva de fel, imi stapanesc foarte greu emotiile. Intra-devar lucrurile au fost diferite in ultima perioada ca nu am mai avut spectatori in sala si atunci era o atmosfera ciudata pe covor, ma simteam singura dar sunt obisnuita cu atmosfera competitiilor pentru ca sunt o gimnasta cu experienta  si la varsta mea lucrurile stau un pic mai diferit”

Se antreneaza de mica in sala de la Anghel Saligny, liceul disparand intre timp. Trebuie sa-si adapteze antrenamentele in functie de inaltimea tavanului, care este inadecvata pentru acest sport. In concurs, va arunca obiectele la mare inaltime, pentru ca in strainatate conditiile oferite sportivilor de performanta sunt net superioare Romaniei.

Verdes:

Intr-adevar am avut destul de multe probleme pe parcursul carierei pentru ca sunt o sportiva cu pregatire la club, m-am pregatit de la varsta de 5 ani. Sala noastra are o inaltime de 6,80 m este foarte mica intrucat panglica si restul obiectelor se izbesc de tavan. Ne-ar fi trebuit minim 15 metri dar cumva ne-am adaptat la lucrurile acestea. Pana in 2019, ne-a lipsit podiumul si covorul dar datorita Federatiei Romane de Gimnastica Ritmica. De doi ani ma pregatesc pe acest covor si cred ca am avut un avantaj”

Lipsurile Andreei si colegelor sale se compenseaza cu tactul didactic al antrenorului Constantin Radu. De 50 ani acesta isi onoreaza cariera prin zecile de campioane pe care le-a lansat in sportul de performanta. Crede in steaua norocoasa a sportivei sale dupa o munca titanica in ultimii ani.

Constantin Radu – antrenor gimnastica ritmica:

„Pentru noi si pentru toata lumea ar fi foarte bine ca Andreea sa se califice, sa aiba puterea si stapanirea de sine, sa lucreze asa cum stie ca poate in zilele ei foarte bune. Presiunea exista pe ea si pe noi toti. Dorim sa o avem la Olimpiada, sanse ar fi, buna dispozitie cred ca este si din punctul meu de vedere cred ca la Pesaro va reusi sa obtina acel bilet de avion”

Sunt tot mai putini copii in salile de sport. Nu avem o strategie la nivel national insa senzatiile de mahnire se amesteca uneori cu cele de satisfactie, dupa ce, gimnaste talentate, lansate la Iasi au plecat in strainatate.

Constantin Radu:

„Consider ca deputatii si parlamentarii cand vor termina activitatile lor de facut se vor ocupa probabil si de sport

Ma ustura pentru ca poti sa cresti si fructifica munca alte state. Faptul ca au plecat parintii, aceasta a fost singura explicatie desi ei sunt totusi romani. Mai am in Spania, Italia, Luxemburg plecati copii. Noi suntem intr-o zona industriala cu 11 licee. Mai sunt doar 3, restul sunt inchise, intreprinderile s-au inchis, oamenii au plecat si ei intr-adevar”

Pandemia a fost dificila pentru Andreea. Obisnuita cu miscarea, a fost nevoita sa se antreneze in conditii grele dar acest lucru nu s-a resimtit. Ieseanca a invins o campioana mondiala in Grand Prix-ul Moscovei iar specialistii se asteapta la rezultate mari in continuare. Se lupta si acum cu marile sportive din strainatate, de parca ar beneficia de toate conditiile din lume.

Constantin Radu:

„A resimtit foarte mult pentru ca prin telefon nu se face scoala si nici gimnastica, suprafata ei de locuit este de 1 – 2 metri patrati pe cap de persoane, ea locuieste intr-o mica garsoniera dar am reusit sa trecem in sala, pentru ca s-au spart niste geamuri. Suntem intr-un liceu care a fost parasit. Elevii de la Anghel Saligny s-au contopit cu cei de la CFR si atunci aici a ramas gol, doar cu un portar. Am reusit sa facem un pic de curat, am chemat niste gimnaste, am inchis usile si am inceput sa lucram”

Andreea incearca sa mearga in paralel cu sportul de performanta si scoala. Este studenta in anul 2 la Facultatea de Educatie Fizica si Sport si are toata sustinerea cadrelor universitare.

Andreea Verdes:

„M-a ajutat faptul ca orele s-au tinut online si atunci mi-a fost mai usor sa ascult ce spune profesorul chiar daca nu ma aflam in tara. Am un ajutor din partea profesorilor din partea doamnei decan si a domnului rector care anul acesta m-a numit „Ambasador al Universitatii Alexandru Ioan Cuza”. Ei sprijina tinerii talentati nu doar pe partea sportiva ci si pe alte activitati si asta este un lucru foarte important”     

Andreea s-a antrenat pana in 2019 pe un covor vechi de 40 ani. Talentul ei a obligat Federatia Romana de Gimnastica Ritmica sa-i achizitioneze un covor iar pepiniera de sportive talentate din Iasi sa produca in continuare campioane.