Iasul se alege cu praful de pe toba din Planul National de Rezilienta si Redresare

trafic iasi podu ros nicolina

Romania va putea accesa Facilitatea pentru Redresare și Reziliență, instrument financiar unic în istoria de până acum a Uniunii Europene. Peste 30 miliarde de euro vor fi disponibile pentru recuperarea economică și pentru accelerarea potențialului de creștere în perioada post-pandemie.

Pentru Iasi se vor aloca 88 milioane de euro, dedicat drumului expres Letcani Vest – Centura Iasi – Iasi Dacia, in lungime de 14,9 kilometri. Executivul mai include Pascaniul pentru investitii: austostrada Pascani – Suceava – Siret in valoare de 638 milioane de euro pentru o lungime de 101,5 kilometri si autostrada Bacau – Pascani – Legatura Piatra Neamt de 81 kilometri, care va costa 865 milioane de euro.

In comparatie, Clujul va primi 5 miliarde de euro, din care 1 miliard pentru 13 kilometri de metrou. Guvernul va mai aloca 2,1 miliarde de euro pentru Autostrada Transilvania cu un pachet de conectivitate Cluj si 1,8 miliarde de euro pentru electrificarea si modernizarea liniei feorviare Cluj Napoca – Episcopia Bihor in lungime de 156 kilometri. PNRR este momentan in dezbatere publica.