Iașul scapă de carantinare conform noilor criterii

FOTO: Birds Eye View

FOTO: Birds Eye View

Aseara a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin al Ministerului Sanatatii prin care se schimba criteriile de carantinare. Potrivit ordinului, pentru municipii și zone metropolitane cu mai mult de 100.000 locuitori se vor lua în calcul numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, trendul incidentei cumulate pentru ultimele 14 zile sau gradul de ocupare a paturilor ATI din judet. La minim 60 puncte acumulate sunt șanse mari ca municipiul respectiv sa intre in carantina.

Acest document, fara o consultare in coalitia de guvernare l-a determinat pe Florin Citu sa-i demita pe Vlad Voiculescu si pe secretarul de stat, Andreea Moldovan. Ieșenii spun că aceste noile criterii îi vor face să stea iar în case.

VOX:

”Nu știu, dar nu ar fi o idee bună. Nu ar fi bine, că am mai fost carantinați și rezultatele au fost dezastruoase.

”Nu domnișoară, să nu fie carantinat, nu este adevărat nimic, nu este nici o boală. Nu știu ce să vă spun pentru că ne-am săturat de minciunile de la televizor. Suntem derutați cu totul. Dacă e ca să fim închiși, vom fi închiși. Vom merge mai departe, 14 zile vom sta acasă cuminți, după care vom merge mai departe.

Pentru încetarea carantinei, în document este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori. Reprezentanții Prefecturii Iași au spus că municipiul nu riscă în acest moment să fie carantinat. Atât numărul de paturi de la ATI cât și capacitatea de testare nu au ajuns la limita de puncte acumulate, pentru a se dispune carantinarea.

Ovidiu Mihăiuc, purt. de cuv. Prefectura Iași

„Nici nu se pune problema, în județul nostru suntem în scădere peste tot, deci nu are sens să cerem un punctaj, atât timp cât noi suntem în scădere. Punctajul se cere cânt ești peste 7 la mie.

Marius Voicescu, purt.de cuv. DSP Iași

Până în prezent au fost efectuate 164 150 de vaccinări. Ieri pe 13 aprilie au fost vaccinate 2804 persoane și mai menționăm că de la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 288 de reacții adverse ușoare. În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor din spitalele suport Covid 19, conform raportărilor, pentru astăzi sunt ocupate 411 paturi din care 68 sunt paturi ATI. În momentul de față sunt libere 11 paturi ATI”

Noul ordin a devenit astazi motiv de conflict pentru guvernanți. Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordinul emis de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, afirmând că aplicarea ordinului în Monitorul Oficial s-a făcut fără o consultare prealabilă.