Iașul rămâne un oraș poluat

În luna noiembrie, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului Iaşi, prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, evidenţiază depăşiri faţă de valorile maxim admise, la indicatorii monitorizați, în toate stațiile de monitorizare.

Este vorba de 5 depășiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane la indicatorul particule în suspensie PM 10 în stația de trafic Podu de Piatră, 5 în stația de fond urban Decebal-Cantemir, o depășire în stația de fond rural  Aroneanu, 4 în stația de fond suburban Tomești și 4 în stația de fond rural Tomești.

Posibilele cauze ale depășirilor sunt cumulul de emisii provenite din arderile de combustibili fosili pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei, traficul rutier, șantiere și alte surse locale de emisii pe fondul manidestării unor condiții meteo nefavorabile dispersiei poluanților.

Cumulat în primele 11 luni ale anului 2024, maximul admis de 35 depășiri a fost atins în stația de trafic Podu de Piatră. La indicatorul PM 2,5 , în luna noiembrie s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM 10 respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM 2,5 şi PM 10 au aceeași tendință, cresc simultan pe acelaşi interval de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *