Iasul ramane fara apa doar daca seaca Moldova si Prutul

apa

Aceasta este afirmatia directorului general ApaVital care declarat aseara, la Tele M, in emisiunea Linia Intai, ca in ciuda secetei din aceasta vara, iesenii nu vor ramane fara apa potabila. Iasul se alimenteaza din doua surse de apa Timisesti si Prut iar ceva probleme sunt la Timisesti. In schimb, la nivelul judetului, apa este furnizata la program pentru locuitorii comunelor Focuri, Gropnita, Coarnele Caprei si Belcesti, intrucat se infunda des pompa de captare.

Drenul vechi de la Timisesti are o vechime de peste o suta de ani, fiind construit pentru a capta apa din subteran, in vederea distribuirii acesteia către ieșeni. Cu un debit proiectat de 300 litri/secundă, drenul a fost construit din placi de beton în secţiune ovoidală. Apa provenita din acest dren este transportată catre Iasi printr-o conducta iar traseul este de 102 kilometri. Cum vara aceasta a fost una secetoasa, ApaVital a completat drenul cu apa din Moldova. Doar ca si debitul acestui rau a scazut cu 2 metri din cauza exploatarilor necontrolate a balastierelor.   

Ion Toma – director general ApaVital: „Noi avem probleme, seceta cumplita la Timisesti, cred ca apa in dren, daca nu am aduce de la tratare din Moldova ar fi 20 centimetri si drenul de obicei are 1,5 metri. Drenul vechi are 1 metru in perioadele normale, facut ca lumea de nemti acum 120 ani insa celalalt dren este foarte jos acum. Noi acum 20 ani printr-un imprumut BERD am facut o statie de tratare de 50 mc pe zi, luam apa din Moldova, pompam si completam drenul”.

Iesenii platesc pentru apa printre cele mai mici tarife din tara. In perioada urmatoare se preconieaza o crestere a pretului din cauza normelor europene.

Ion Toma – director general ApaVital: „Pe fonduri europene ne obliga sa fim la 2,5 la suta din venitul mediu al unei familii, cu apa si canal si s-ar putea sa mai crestem tariful dar noi mergem tot pe investitii. Operational ne-au crescut si noua salariile pentru ca imi fug oamenii. A plecat de la mine un baiat foarte bun s-a dus la Socola la spital are dublu salar. Ce sa-i fac? Ne-a dereglat total aceste cresteri in mediul bugetar”.

La nivelul Iasului cele mai mari probleme cu apa sunt in comunele Focuri, Gropnita, Coarnele Caprei, Belcesti. Aceste comune sunt alimentate din lacul Belcesti, unde, pe langa scaderea nivelului apei, pescuieste industrial si o firma.

Din aceasta cauza se infunda des sita pompei de captare iar oamenii raman fara apa. Conducerea ApaVital a anuntat ca problema se va remedia curand in zona.

Debit mic este inregistrat si pentru locuitorii din comunele Vladeni si Tiganasi. In vara, o parte dintre locuitori din Rediu si Breazu au ramas fara apa intrucat s-au inmultit consumatorii iar rezervorul de 300 mc era mult prea mic pentru asigurarea necesarului din zona.

O problema cu apa a aparut si in zona Horpaz la intersectia drumului spre Ciurbesti dar acolo va fi pus un ezervor de 1000 – 1500 mc.