Iasul primeste o ambulanta pentru nou nascuti

vlcsnap-2022-05-03-17h01m42s874

Astazi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc receptia a 12 ambulante de transport nou-nascuti in stare critica. Una dintre acestea va ajunge in judetul Iasi. Autospeciala de tip neonatologie este destinata transportului nou nascutilor, in conditii de terapie intensiva. Aceasta este dotata cu o targa adaptata pe care este montat un incubator performant, precum si echipamente medicale specifice pentru terapie intensiva.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anuntat astazi că au fost achiziţionate 12 ambulanţe de transport neonatal, care vor înlocui autospecialele vechi ce erau folosite până acum. Judetul Iasi va primi o astfel de ambulanta.

Raed Arafat – şef Departament pentru Situaţii de Urgenţă: Astăzi asistăm la un pas foarte important pe care demult încercam să îl atingem și anume, înlocuirea ambulanțelor de transport neo-natal, care cele mai noi dintre ele le avem din 2009 și creșterea capacității prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neo-natal pentru copiii în stare critică. Astazi, cele 12 masini vor merge să înlocuiască mașinile vechi, dar vom creea și noi echipaje și aici vorbim de Brașov, Prahova și Sibiu. Bineinteles, medicii care urmeaza sa lucreze pe aceste ambulante vor parcurge cursuri specifice de pregatire pentru transportul neo-natal.”

El a precizat că anul trecut au fost peste 1700 de misiuni de transport pentru nou-născuţi aflaţi în stare critică. Acesta a mai subliniat că şase elicoptere SMURD vor fi dotate cu incubatoare noi.

Lucian Bode – ministrul Afacerilor Interne:Vorbim despre 12 autospeciale pentru transport nou-născuţi în condiţii de terapie intensivă, complet echipate, care vor înlocui cele nouă ambulanţe de tip neonatologie existente care au vechime de peste 13 ani. Acest proiect este dedicat îmbunătăţirii capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale, este finanţate din două instrumente europene Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Infrastructura Mare, valoarea acestui proiect depăşind două milioane de lei. Cele 12 ambulanţe de transport nou născuţi în stare critică care vor fi distribuite la nivel regional şi care intră în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă un proiect pentru viaţă”.

Potrivit ministerului afacerilor interne, Lucian Bode, in ultimii 3 ani, structurile de intervenţie au primit 821 de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi 465 pentru SMURD, în valoare totală de peste 500.000.000 de lei, toate acestea fiind achiziţionate din fonduri europene nerambursabile.