Iașul poate construi cel mai mare hub școlar din Moldova

mail

Iasul are nevoie de hub-uri scolare in capetele de oras pentru a decongestiona traficul dintre oras si suburbii. Senatorul USR, Marius Bodea propune infiintarea a trei hub-uri scolare, în zonele Bucium, Copou și Uricani, care sa deserveasca familiilor ce necesita sa tranziteze centrul Iasului pentru a-si duce copiii la scoala.

Senatorul USR a prezentat astazi in cadrul unei conferinte de presa proiectul realizarii a trei hub-uri scolare in puncte strategice din marginea Iasului care, odata implementate, ar rezolva doua probleme esentiale cauzate de dezvoltarea accelerata a orasului.

”Avem 120.000 de ieșeni care trăiesc în Zona Metropolitană. Valea Lupului, cu 15.000 de locuitori pe doar câțiva km pătrați, e una din cele mai aglomerate suburbii din România. Miroslava a depășit 30.000 de locuitori și e mai mare, în momentul acesta, în cifre reale, decât Pașcaniul.”- a declarat Marius Bodea, senator USR Iasi

Proiectul ar decongestiona traficul spre zona centrală, precum și reașezarea pe baze de secol 21 a infrastructurii educaționale preșcolare din municipiu și din zona metropolitană.

”Avem Rediu, cu 10.000 de locuitori, avem confluența municipiului cu zona Rediu-Viticultori, unde se construiește enorm, Ciurea-Lunca Cetățuii cu zeci de blocuri și sute de case la Șoseaua de Centură, iar Socola-Bucium-Vișani reprezintă o zonă imensă, unde avem un flux cotidian de 100.000 de oameni. Se nasc orașe propriu-zise în jurul Iașului și nu se construiește deloc infrastructură urbană.”- a declarat Marius Bodea, senator USR Iasi

Marius Bodea constată că harta învățământului ieșean reflectă perioadele de dezvoltare din ultimii 150 de ani. Liceele de tradiţie sunt în zona centrală sau semicentrală, iar şcolile generale sunt amplasate la mjlocul bulevardelor din marile cartiere-dormitor.

”Soluția urgentă pe care o propun și trebuei implementată urget o reprezintă realizarea a 3 hub-uri mai școlare. Primul hub pe care îl am în vedere este o extindere în Bucium, pe fundamentul Școlii „Veronica Micle”, care există și care, mai mult de-atât, are suficient teren în jur pentru dezvoltare de spații noi, săli de clasă, arenă sportivă, amfiteatru. Această școală trebuie modernizată la nivelul secolului XXI, după modelul hub-urilor școlare din Vest, pentru a putea satisface cererea tuturor celor din zona Bucium-Vișani până la Bârnova. Avem apoi Școala Normală, din capătul Copoului, o clădire istorică de mari dimensiu, realmente o bijuterie cu parc dendrologic. În acest hub, pot învăța până la 2.500 de elevi, absorbind cererea din toată zona Rediu, o bună parte a Copoului, cartierul în expansiune Moara de Vânt și Aroneanu. Nu în ultimul rând și cred că aici este o chestiun de strategie pentru următorii 50 de ani să avem un hub școlar construit de la zero în domeniul educațional și mă refer la o zonă teren public din capătul cartierului Păcurari-Canta, în proximitatea viitoarea șosea Uricani-Cicoarei.”- a declarat Marius Bodea, senator USR Iași

Marius Bodea estimează investiţia la 50 milioane de euro şi afirmă că poate fi realizată în patru ani din momentul lansării proiectării.