Iașul pierde constant lupta împotriva poluării

iasi-poluat

De mai bine de o saptamana, in Iasi se depasesc zilnic valorile maxime admise la statiile de monitorizare a aerului din oras si comunele limitrofe. Iesenii inteleg gravitatea situatiei si cer masuri din partea autoritatilor pentru reducerea poluarii. Altii continua actele de inconstienta prin incendierea vegetatiei  uscate, care agraveaza mai mult fenomenul.

Principalele cauze ale poluării din Iasi sunt emisiile de noxe de la mașini, praful provenit din santiere plus incendiile tot mai dese de vegetatie. Pentru toate acestea exista insa si solutii, cum ar fi crearea unei perdele forestiere in jurul Iasului, spalarea in permanenta a strazilor din oras, plantarea copacilor si valorificarea spatiilor verzi din municipiu, fluidizarea traficului prin adoptarea unor masuri serioase care sa nu mai permita formarea ambuteiajelor. De asemenea, amenzi mai dure celor care incediaza vegetatia uscata. Momentan, nu a fost adoptata nicio masura doar prefectul cerand astazi o monitorizare a indicatorilor de mediu.

Gheorghe Bacușcă – cms. șef Garda Națională de Mediu – Iași

„Situația nu a fost și nu este bună în Iași, și în special în municipiul Iași, pe calitatea aerului, datorită unor factori care persistă de mulți ani și, în special pentru infrastructură. Și în special în zilele care au trecut și care vor urma, pentru că vor fi probleme și în zilele care vor veni. Mai ales până va apărea vegetația până la pomi, vom avea probleme. Vom aveam probleme cu calitatea aerului, mai ales că cei care au obligații și promit de atâția ani că vor face perdele forestiere în jurul municipiului Iași, în așa fel în cât să se oprească. ”

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sustin ca vor lua masuri drastice si se vor organiza actiuni pentru stoparea incendiilor de vegetatie.

Gheorghe Bacușcă – cms. șef Garda Națională de Mediu – Iași

„ Deci practic vei fi constrâns. APIA nu-ți va da subvenții, Poliția, Jandarmeria, Garda de Mediu sau cine va fi desemnat din punct de vedere legal sau toți vor putea aplica sancțiunile respective. Deci vei fi încorsetat și sigur nu se vor mai întâmpla, cel puțin anul următor astfel de evenimente. Eu atenționez că și noi suntem cu ochii pe ei și vom face acțiuni împreună cu Poliția, Jandarmeria, chiar și noaptea, în zonele unde noi știm că se dă foc, în așa fel în cât să-i prindrem în flagrant și să-i oferim justiției și să le aplicăm cele mai mari sancțiuni contravenționale prevăzute de lege.”

Iesenii se arata indignati de calitatea aerului din municipiu iar multi au ales sa-si abandoneze masinile pentru a circula cu mijloacele de transport in comun.

„Facem parcări pentru toți cei din suburbii, orășenii care s-au mutat la țară și să meargă cu tramvaiul. Eu merg cu tramvaiul foarte bine, mă simt extraordinar. Tramvaiele sunt excelente. Asta trebuie făcut. Parcări la marginea orașului, să nu mai intre în oraș niciunul și toate mașinile de pe bulevarde ridicate.”, ne-a transmis un ieșean.

„Cei care sunt în trafic, cei care răspund de urbe trebuie să ne protejeze. Noi ca pietoni, respectăm. Nu aruncăm, nu facem mizerie, culegem ce este de pe jos, facem curat în jurul nostru, dar nu depinde de noi. Ne lipsește foarte mult educația civică.” a mai povestit un cetățean.

Desi autoritățile au ridicat in discuție problema poluării, iesenii nu mai au incredere in vorbe si cer fapte.

„Nu stă la puterea Primăriei, ar trebui să facă o pădure împrejurul Iașului pentru protecție. Vântul să nu mai  aducă praful de pe terenurile agricole. Dar nu stă în puterea Primăriei, aici trebuie lucrat cu Consiliul Județean, cu guvernul, dar nu ai cu cine.”

Astăzi, indicatorii PM 10 erau depășiți în cazul a patru stații de măsurare a calității aerului cele din Podul de Piatră, Cantemir, Tomești și Aroneanu. Expunerea prelungita la poluare poate avea consecinte grave asupra sănătății oamenilor. Vorbim despre astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.