Iașul pe locul II in țară la numărul de accidente

accident 3

Statistica sumbra pentru Iasi. Zeci de persoane isi pierd anual viata, in urma accidentelor rutiere produse pe drumurile din judet. Daca in urmă cu 20 de ani erau înregistrate 250 de accidente rutiere pe an, numarul lor a crescut de aproape patru ori. Consumul de alcool, droguri si nerespectarea legislatiei rutiere sunt principalii factori care contribuie la producerea accidentelor grave cu victime.

„În anul 2021 s-au produs 1.155 de accidente rutiere în județul Iași, cifră care ne plasează pe locul II pe țară după municipiul București. În acest top sumbru al accidentelor rutiere se mai află și Constanța cu 1.084 de accidente și Clujul cu 1.069 de accidente.Doar anul trecut 1.535 de persoane au fost victimele accidentelor rutiere in județul Iași, din care 63 și-au pierdut viața”, a spus Ciprian Iftimoaie, director Direcția Județeană de Statistică Iași.

Principalii factori care contribuie la producerea accidentelor rutiere sunt comportamentul conducătorului auto, consumul de alcool, agresivitatea la volan sau încălcarea normelor de siguranță rutieră. În ultima perioadă, polițiștii rutieri au constat că șoferii conduc sub influența drogurilor.

Au fost depitați mai mulți conducători auto sub influența băuturilor alcoolice cu diferite valori ale alcoolemiei însă au fost depistați și conducători auto  care conduceau sub influența substanțelor stupefiante. Este un lucru destul de grav, pentru că jumătate din dosarele penale întocmite pe această cauză au fost pentru consumul de substanțe interzise, de droguri”, a declarat cms.Mihai Șoric, șef Serviciul Rutier Iași.

Doar în ultimele săptămâni au fost depistate zeci de astfel de cazuri.

O tragedie este faptul că oamenii consumă astfel de substanțe. Tragedia mare ste că aleg să conducă mașini.Legea prevede ca și sancțiuni privind anularea permisului de conducere și închisoarea până la doi ani”, a adaugat cms.Mihai Șoric, șef Serviciul Rutier Iași.

Un alt factor care contribuie la producerea accidentelor rutiere este și numărul mare de mașini. De exemplu, anul trecut, la nivelul județului Iași au fost înmatriculate un număr de 11.920 de mașini second hand, de ocazie, și 2.748 de autoturisme noi.