Iașul, pe harta Centrelor Naționale de Excelență

Rafila

Iasul ocupa o pozitie importanta in reteaua sanitara nationala motiv pentru care Ministerul Sanatatii doreste sa infiinteze mai multe centre nationale de excelenta in medicina. Doua dintre ele functioneaza la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi si la Institutul Regional de Oncologie.

Spitalul Regional de Urgențe din Iași va fi următorul obiectiv de pe lista Centrelor de Excelenta în medicină. Până atunci, întreaga activitate a Spitalului „Sf. Spiridon” va fi atent monitorizată de către Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Din punctul de vedere al locației Spitalul Sf. Spiridon nu corespunde. Cine spune că poate să îl transforme peste noapte într-un spital adaptat nevoilor actuale, nu cred că este serios. Întotdeauna managementul poate fi îmbunătățit, o să discutăm cu domnul manager de la acest spital în urma acestui raport de audit mai există și alte activități desfășurate de Ministerul Sănătății prin inspecția sanitară la acest spital încât cu ce avem să oferim pacienților din Iași condiții ceva mai bune„.

Din momentul în care Spitalul Regional de Urgențe din Moara de Vânt ar deveni complet funcțional, reprezentanții ministerului spun că vor transforma Spitalul „Sf. Spiridon” într-un muzeu al medicinii ieșene.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Cred foarte tare că soluțiile pentru sistemul de sănătate din România este să putem să avem o rețea de Centre Naționale de Excelență, cum doriți să le spunem, mai ales în centrele universitare, care au și personalul care poate să pregătească sau să deservească aceste centre. Avem chirurgia cardiovasculară, avem neurochirurgia, oncologia ca și priorități, pentru că în momentul de față există o inegalitate teritorială și trebuie să o recunoaștem, iar Regiunea de Nord-Est a țării are si un avantaj: Iașul este un centru universitar puternic și un mare dezavantaj că unele specializari sunt deficitare pentru că regiunea este una dens populată„.

Spitalul Regional de Urgențe va avea o capacitate de 850 de paturi pentru internare continuă, valoarea investiției fiind de 600 de milioane de euro.