Iașul, oras de tranzit pentru ucrainieni

refugiati

Primii refugiati ucraineni au ajuns astazi la Iasi. Acestia au fost preluati de un autobuz al CTP Iasi si transporati catre aeroport, de unde au decolat spre alte tari. Vizibil speriati, ucrainienii au spus ca vor merge la rude sau la fostii angajatori din Europa.

Trenul Chisinau – Iasi a avut la bord si cativa ucrainieni fugiti din calea razboiului. Cei mai mulți dintre ei erau însoțiți de copii, cărora li le se citea frica pe chip.

” Is a very bad situation….”- a preciat un ucrainean

Autoritățile locale au precizat că sunt solidare cu ucrainienii care vor ajunge la Iași și vor pune la dispoziție autobuze care să le asigure transportul spre oraș.

”O dată cu înființarea liniei de tren care face legătura cu Republica Moldova, până în gara Socola Iași, am pus la cerere și menționez la cerere, de câte ori este nevoie vom relua acel traseu de autobuz care va face legătura cu gara Socola, până în centru. Suntem solidari cu oamenii care au nevoie și pot fi sprijiniți în sensul acesta și de câte ori este nevoie autobuzul va face legătura cu orașul.”- a declarat Cristian Stoica, director CTP Iași

Primarul Mihai Chirica propune o rectificare bugetară pentru sprijinirea Primariei din Cernauti.

”O cerem de la toți cei care simt că trecem prin niște momente foarte grele întreaga Europă, o solidaritate care trebuie să se materializeze în ceva. Vom propune și o rectificare de buget să cumpărăm pentru primăria din Cernăuți grupuri electrogene și alte echipamente de care au nevoie. E nevoie să ne dăm mână cu mână să arătăm că ne interesează și ne doare ceea ce vedem acum la televizor și sperăm să fie cât mai puțină lume afectată.”- Mihai Chirica, primar Iași

Urmare a inchiderii spatiului aerian din Republica Moldova, va fi reintrodus trenul Chisinau – Iasi care va circula în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.