Iașul nu are nici după 30 de ani o autogară modernă

WhatsApp Image 2020-09-03 at 18.04.08

Iasul, al doilea oras al tarii ca numar de locuitori nu detine nici acum o autogara moderna. Calatorii sunt nevoiti sa stea in soare, ploaie sau frig pana cand ajunge mijlocul de transport dorit. In prezent sunt doua autogari in oras, dar ambele sunt private.  Cat despre mijloacele de transport, acestea sunt uzate si nu ofera confort calatorilor.

Iasul trece prin clipe tot mai grele de zeci de ani, daca ar fi sa ne raportam la autogara care nu exista.  Locul in care asteptau iesenii autobuzele pentru trasportul intraurban s+a transformat intr-un supermarket.  Orasul,  pe langa obiectivele turistice pe care le ofera, este si centru educational. Totodata, mare parte din spitale primesc pacienti din toate judetele  Moldovei.  Cei care nu detin un autoturism, merg cu autobuzul, insa aici apar si probleme.  Oamenii sunt acum nevoiti sa suporte, cei care fac naveta intre orase, starile vremii, in spatii insalubre, sub razele soarelui sau stropii de ploaie.

Transportul de persoane judetean si interjudetean se desfasoara mai rau ca-n comunism, cu locuri de imbarcare sau debarcare amplasate peste tot: pe tapsane, pe sub poduri, in parcarile hipermarketurilor. Autoritatile, cauta de zeci de ani solutia perfecta pentru o autogara ridicata la nivelul asteptarilor calatorilor. Anul acesta, s-au demarat cativa pasi timizi prin care se doreste o colaborare intre Primarie si Consiliul Judetean din Iasi.

Reprezentantii primariei spun ca trebuie gandit un centru intramodal, care sa permita accesul  rutelor inter si intra-judetene.

Sebastian Buraga- purtator de Cuvant Primaria Iasi

Sunt autogari cu capacitate mica si care nu sunt adaptate la cerintele de transport. Din pacate, toate sunt private, avem numai reclamatii din partea cetatenilor care locuiesc in arealul respectivelor autogari.

In Iasi exista, pe langa ruinele din autogari, si statii „fantoma„ prin parcarile supermarket-urilor, la cotitura dintre cartiere, fara a avea un loc special amenajat.