Iașul, locul II pe țară la accidentele rutiere

Statistica sumbra pentru judetul Iasi la capitolul accidente rutiere. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, Iasul se situează pe locul 2, după București, la numărul de accidente rutiere și de persoane ranite. La nivelul Uniunii Europene, Romania se află în fruntea topului.
Nu este o noutate faptul că Iasul se afla in fruntea clasammentului la numarul de accidete rutiere. Potrivit statisticilor oficiale doar 5% din accidentele rutiere din România au loc noaptea, 20% pe înserat, iar trei sferturi dintre ele „se întâmplă” pe timp de zi, în condiții de luminozitate deplină. De asemenea, doar un accident din 5 are loc pe carosabil „cu probleme” (umed sau înghețat), restul de 4 accidente din 5 au loc pe carosabil perfect uscat. După zilele săptămânii, vinerea este cea mai riscantă, înregistrându-se cele mai multe ciocniri pe șosea, iar ca lună din an, august, iulie și septembrie sunt în topul accidentelor.
„Județul Iași conduce de multă vreme în clasamentul național al numărului de accidente rutiere cauzatoare de victime. În ceea ce privește numărul de accidentați, cauzele în principal sunt datorate numărului mare al populației, mai ales în zonele urbane, aglomerarea este destul de mare în Iași și zona metropolitană. În 1999, în județul Iași se înregistrau doar 254 de accidente cu victime, accidente rutiere, iar în 2020, adică 10 ani mai târziu cifra aceasta s-a înmulțit de 5 ori, avem 1024 de accidente rutiere cu victime accidentate.””, a declarat Ciprian Iftimoaei – director adjunct Institutul Județean de Statistică Iași.
Singurul an in care accidentele rutiere au inregistrat scaderi a fost anul 2020, datorita pandemiei care i-a obligat pe oameni să petreacă mai mult timp în case.
„De asemenea, numărul accidentaților a crescut foarte mult inainte de pandemie. Mai exact în anul 1999 am avut circa 1600 de persoane accidentate din care 59 de morți, iar în anul pandemic 2020, numărul accidentelor a scăzut la circa 1200 pe fondul limitării restricțiilor de circulație.”, a mai spus Ciprian Iftimoaei – director adjunct Institutul Județean de Statistică Iași.
Din păcate, la nivelul Uniunii Europene, România se menține în fruntea topului, la capitolul de morți în accidente rutiere. Până și italienii, cunoscuți pentru dezordinea din trafic, stau incomparabil mai bine. Nici la capitolul alcool, șoferii români nu sunt mai prejos, un procent de 10% din accidente fiind provocate din cauza consumului de alcool.