Iasul, in topul national ca numar de donatori

donatori

O treime dintre donatorii de organe de la nivelul tarii sunt de la Iasi. Noi operatii de transplant au avut loc. În urma gestului plin de altruism al unei familii din Iaşi, care a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi, alte 5 destine au fost schimbare în bine, în urma intervenţiilor de transplant organe şi cornee.

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiei unui pacient, aflat în moarte cerebrală. Au fost prelevate ficatul, rinichii si corneea pacientului. Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iași formata din Dr. Ciprian Vasiluţă si Dr. Mihai Zabara,  iar cea de prelevare cornee de echipa formată din Dr. Camelia Bogdănici şi Dr. Anisia Alexe din cadrul Clinicii de Oftalmologie a spitalului ieşean. Echipa chirurgicala a  Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi (Dr. Radu Andriciuc şi Dr. Cristian Negoiţă) a efectuat intrevenţia de prelevare pentru rinchi.

Raluca Neagu Movila – Coordonator Centrul Regional de Transplant Iasi: „Este al cincilea transplant hepatic din acest an. In acest moment stam destul de bine la nivel de donatori. O treime dintre donatorii de la nivelul tarii sunt de la Iasi. S-au facut ieri doua transplanturi renale la Spitalul Parhon si urmeaza sa se efectueze si doua transplanturi de cornee. S-au prelevat doar ficatul, rinichii si corneea, desi am avut acord pentru tot”.

Un pacient de 53 de ani, aflat în stare critică a primit o nouă şansă la viaţă prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa de profesionişti a Centrului de Transplant Hepatic din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” Iaşi, coordonată de Prof. Dr. Cristian Lupascu, alaturi de echipa ATI, condusa de Dr. Mihaela Blaj.

Raluca Neagu Movila – Coordonator Centrul Regional de Transplant Iasi: „Este un pacient de 53 ani care a mai fost chemat, dar de data aceasta compatibilitatea a fost buna, iar evolutia a fost favorabila”.

Doi pacienti au primit ieri o sansa noua la viata dupa ce au fost operati la Spitalul Parhon. Acestia au primit cate un rinichi nou.

Primul pacient este în varsta de 54 de ani, din Bacau, avand boala cronica de rinichi din anul 2017. Al doilea pacient este tot barbat, 53 de ani, din județul Neamț avand boala cronică de rinichi din 2016, secundara diabetului zaharat.