Iașul, în continuare cel mai poluat oraș

poluaree-810x463

Iașul continuă să rămână cel mai poluat oraș din Romania, în urma măsurătorilor efectuate de către stațiile de monitorizare a calității aerului. De la începutul acestei luni, indicatorul PM 10 a înregistrat doar valori crescute peste limita admisă. Principalele cauze sunt praful în exces și emisiile rezultate din traficul auto. De asemenea, la acestea se adaugă și lipsa spatiilor verzi.

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, Iașul se află pe lista orașelor care nu asigură suprafața obligatorie de spațiu verde pe cap de locuitor. La precipitațiile de ieri din Iași, o spumă groasă provenită din poluare se putea observa pe străzile orașului.

„Această spumă ce apare pe stradă și nu numai pe stradă, de asemenea în apa de precipitații care se scurge de pe streșinile caselor sau ale blocurilor. Deci apa care vine din atmosferă, practic prin precipitații spală atmosfera, iar această spumă nu este altceva decât un rezultat al poluării atmosferei cu o serie de compuși chimici care au rol de detergent, surfactanți se numesc ei. Peste tot unde apar ei, acest covor alb de spumă pe stradă, asta înseamnă că atmosfera a fost poluată. Aceasta apare mereu după o perioadă mai lungă în care au lipsit precipitațiile. Imediat cum apar primele precipitații, observăm așa ceva pe asfalt și mai ales acolo unde sunt zonele mai poluate”, a declarat Silviu Gurlui, profesor universitar la Facultatea de Fizică UAIC.