Iașul, în continuare cel mai poluat oraș din țară

Continuam sa respiram un aer poluat din cauza santierelor si a traficului infernal din Iasi. Autoritatile nu adopta masuri pentru imbunatatirea calitatii aerului iar orasului ramane in topul celor mai poluate din tara. Specialistii trag un semnal de alarma si ne recomanda sa ne protejam in special cu ajutorul filtrelor de aer.

Autoritatile sunt depasite de situatie si sustin ca statisticile nu reflecta realitatea. Cu toate acestea, traficul este haotic, pe santiere se lucreaza de zor iar statiile care ar trebuie să monitorizeze valorile de poluare nu functioneaza. Din 6 cate sunt la nivelul judetului, in acest moment doar doua functioneaza. Este vorba despre autolaboratorul din Podu de Piatră și staţia de fond rural Bosia-Ungheni. Specialistii avertizeaza ca ne asteapta o perioada foarte grea din punct de vedere al aerului, odata cu venirea frigului si disparitia vegetației.

Silviu Gurlui – fizician

„Orele cele mai afectate sau pentru noi sunt cele care conteaza, sunt orele 21.00 – 22.00 când poluarea este foarte mare. Și pentru Iași este o caracteristică. Zonele cele mai joase ale orasului sunt cele mai afectate de regula cu o crestere importanta a poluarii. Lucruri care se realizeaza in special in perioada în care nu avem vegetație. Pana in momentul de fata vegetatia ne-a ajutat pentru a scădea din praful din atmosfera sau din alti compusi care se regasesc in aerul respirabil. Apoi, din păcate după data de 20 octombrie aceasta poluare va creste foarte mult iar in anumite zone ale orasului, aceasta creste atât de mult incat ajunge la un praf de nesiguranta si este foarte bine ca oamenii să cunoască acest lucru.”

De asemenea, specialistii considera ca santierele nesfarsite, lipsa infrastructurii care determina ca traficul greu sa se desfasoare prin oras sunt factori determinanti in aparitia poluarii. Si transportul public in comun accentueaza fenomenul, pe rutele din afara orasului fiind puse in circulatie autobuze vechii de zeci de ani ce polueaza aerul.

Silviu Gurlui – fizician

Eu spun asa. Solutii sunt, sunt pentru a reduce poluarea chiar si in acest trafic care sigur ca va fi din ce in ce mai mare. Sigur ca pentru a reduce ai nevoie de un transport pus la punct, in care oamenii vor avea cu siguranță, vor opta pentru transport si vor lăsa masina acasa, asta sunt sigur. Dar daca mergeti spre Bucium ce alternative sunt dimineața intre 7 si 9. Nu vom gasi alte solutii si normal ca poluarea va creste sau transportul este atat de greoi. Daca ne uitam spre Cug ce trafic subdimensionat avem, s-a construit foarte foarte mult, dar străzi de niciun fel. Se circula pe aceeasi banda de cand ma stiu eu in zona aceasta a Iasului si normal ca se ingusteaza si bineinteles ca masina va polua.”

Specialistii ne recomanda sa ne protejam sanatatea cu filtre de aer pana cand autoritatile vor fi in stare sa rezolve problemele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *