Iasul imprumuta 40 milioane de euro, sa le “arda” intr-o iarna

Fara investitii la CET Holboca, municipiul Iasi este nevoit sa contracteze un credit de 40 milioane de euro pentru a trece cu bine peste sezonul de iarna. Consilierii locali au aprobat astazi accesarea unui credit de 200 milioane de lei pentru acest lucru iar imprumutul trebuie achitat pana in 2028. Povara va cadea pe umerii tuturor iesenilor, asta desi, beneficiaza de sistemul centralizat de incalzire doar 15 la suta dintre apartamente si 300 cladiri publice.

Costurile termoficarii din Iasi sunt enorme desi alte orase au accesat fonduri din PNRR pentru realizarea centralelor pe gaze în cogenerare de înaltă eficiență pentru încălzirea centralizată. Cum centrala de la Holboca este pe carbune, doar in ultimul sezon de incalzire, municipalitatea a platit peste 20 milioane de euro doar pe certificatele verzi. Acum, sa fie trecut cu bine sezonul de iarna, Primaria acceseaza un credit urias.

Mihai Chirica – Primar Iasi:

In ceeam ce priveste acest imprumut, el va fi solicitat mai departe catre banci. Nu se poate utiliza decat exclusiv pentru parcurgerea iernii.Alimentam toate unitatile de invatamant cu cateva exceptii, alimentam spitalele, avem 79 alte institutii, 24.000 apartament deci nu putem sa oprim sistemul. Va fi cu cel putin 1 leu mai ieftin decat utilizarea centralelor de gaz.

CET Holboca nu va mai putea functiona decat pana la finalul anului 2025. Pana atunci, Iasul trebuie sa treaca la constructia unei centrale pe gaz.

Mihai Chirica – Primar Iasi:

Dupa ce vom avea asigurat racordul de gaz de catre Transgaz la Holboca. Constructia unei centrale mare de peste 100 MW sa o facem in buricul targului nu cred ca este potrivita. Investitia nu este foarte mare, o asteptam de multa vreme. Nu putem sa o facem noi ca ea traverseaza foarte multe localitati, inclusiv judete si speram sa se intample in termenul in care vom depune documentatia pentru construirea unei centrale noi.

Decizia accesarii acestui credit nu a fost pe placul tuturor consilierilor locali.

Razvan Timofciuc – Consilier Local USR:

Este trist in primul rand ca am ajuns sa ne imprumutam ca sa cumparam carbune pentru incalzirea in sezonul rece. 40 milioane de euro in loc sa-i investim in parcuri industriale, Sali de sport, stadion, ii folosim pentru achizitia de carbune, adica ii ardem intr-o iarna. Am ajuns aici dupa ani si ani in care sistemul de termoficare a fost vaduvit de investitii, nu a fost retehnologizat si de aceea am ramas pe acest sistem invechit al orasului care ne costa zeci de milioane de euro pe cand alte orase au modernizat si au tehnologizat sistemele de termoficare.

Incalzirea cu carbune produce o gaura in bugetul orasului iar acesti bani puteau sa fie directionati catre alte proiecte vitale pentru municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *