Iașul, fruntaș în Moldova la fonduri europene

foto_euro

Peste o treime din fondurile europene accesate până acum la nivelul Regiunii de Nord-Est vor lua calea Iaşului. Beneficiarii din judeţ au atras cea mai mare sumă din regiune în cadrul Programului Operaţional Regional, 38 de proiecte fiind în implementare. Conform unor date ale Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), prelucrate de catre „Ziarul de Iaşi“, autorităţi publice, firme şi biserici au reuşit să atragă o asistenţă nerambursabilă de 497,4 milioane lei pentru proiecte în valoare totală de aproape 570 milioane lei. Banii reprezintă 35% din suma totală atrasă de beneficiari din re­giune.

Pe locul doi se află Botoşaniul cu 313,4 milioane lei, iar pe trei, Neamţul cu 225,6 milioane lei. În partea a doua a clasamentului se află Bacăul (204 milioane lei), Suceava (167 milioane lei) şi Vaslui (2,3 milioane lei). În total, sunt în implementare 154 de proiecte în valoare de 1,56 miliarde lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 1,41 miliarde lei.

Consiliul Judeţean Iaşi este principalul beneficiar al fondurilor de pe POR , cu aproape 80% din valoarea fondurilor nerambursabile ajunse la Iaşi pentru patru mari proiecte;   axa rutieră Iaşi – Suceava, Spitalul „Sf. Maria“ şi restaurarea a două muzee („Vasile Pogor“ şi Casa Dosoftei). Municipiul Iaşi a semnat un singur contract pe POR – reabilitarea ansamblului Mănăstirea Frumoasa (20,5 milioane lei – fonduri nerambursabile), dar Primăria aşteaptă lansarea axei de finanţare care îi este „dedicată“ şi unde va accesa circa 270 milioapne lei

Au fost semnate patru proiecte si pentru lacasurile de cult : consolidarea Catedralei Veche Romano-Ca­tolică „Adormirea Maicii Domnului“ (20,4 milioane lei – fonduri nerambur­sabile), reabilitarea Mănăstirii Bârnova (19 milioane lei), ansamblul Bărboi (15,6 milioane lei) şi reabilitarea Bisericii Vovidenia (4,5 milioane lei).

De asemenea, potrivit situaţiei ARDNE, 29 de firme din Iaşi au semnat contracte în cadrul POR în valoare totală de aproape 30 milioane lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 19,7 milioane lei. Printre proiecte se numără centre de afaceri, spălătorii auto, achiziţia de utilaje şi diverse dotări şi echipamente. Până acum au fost lansate apeluri de proiecte în cadrul a şase din cele 12 axe de finanţare ale POR.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *