Iașul face un pas către modernizarea transportului public

Romania implementeaza sisteme inteligente pentru transportul public. Iasul deja a  implementat sistemul anti-coliziune pentru autobuze şi tramvaie care are rolul de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reuşind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. Investitii se vor face si in infrastructura feroviara unde statul va achizitiona prin PNRR trenuri noi electrice.

Organizația Română pentru Sisteme Inteligente de Transport – ITS Romania, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și sub patronajul Ministerului Transporturilor și al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Infrastructurii au dezbatut situatia transportului public din Romania.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi implementate noi solutii IT, în sisteme de avertizare la coliziuni, controlul asistenței la condus, monitorizarea traficului și a semnelor rutiere digitale, atât pe autobuze, cât și pe tramvaie, precum și în tehnologia viitorului Depou Dacia.

Adrian Foghiș, Secretar de stat Ministerul Transporturilor

Consideram ca a venit momentul sa imbunatatim si sistemul de parteneriat public si privat atat de necesar pentru tot ceea ce inseamna deficitul de finantare si necesarul de investitii si sistemul de transport din Romania.

În curând, în România vor circula 20 de trenuri noi electrice achiziționate prin PNRR. O parte din ele vor face legăturile dintre Iași, Suceava și București.

Ștefan Roșeanu, presed. Autoritatea pentru Reforma Feroviara

Unul dintre punctele centrale care vor beneficia de trenuri noi chiar din lotul de trenuri care va incepe sa vina din iarna aceasta, din decembrie, in cursul anului 2024 primele trenuri noi electrice ale Romaniei vor veni si la Iasi pentru servicii in relatia cu Bucurestiul, cu Suceava. Avem semnat inca un contract unde Iasul iar se regaseste pe rutele cea cu Brasovul.

O firmă din Bucureşti va furniza la Iaşi sisteme de avertizare anti-coliziune care vor fi montate pe cele 140 de autobuze din parcul auto al CTP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *