Iașul face un pas către digitalizare
Se vorbeste tot mai mult despre digitalizarea administratiei publice locale motiv pentru care Primaria Iasi a semnat un acord de cooperare cu sapte tari din UE. Astfel, municipiul Iași face parte din proiectul transnațional DIGI-INCLUSION, finanțat de Comisia Europeană al cărui obiectiv principal este combaterea excluziunii sociale prin reducerea decalajului digital în rândul cetățenilor.
Astazi a avut loc semnarea Declarației Drepturilor Digitale din cadrul proiectului, prin care ar trebui sa se digitalizeze adminitratia publica dupa modele din strainatate. Se doreste ca accesul iesenilor sa fie mai facil cand vine vorba despre plati sau informatii legate de institutii iar pentru asta angajatii trebuie formati. Proiectul mai presupune si regândirea utilizării unor programe care sa le faca munca mai usoara angajatilor. In viitor, Romania ar trebui sa renunte complet la dosarele si declaratiile scrise, iar acest lucru nu se poate face fara a investi in resursa umana si in sisteme informatice inteligente.
Albert Garcia, Coordonator Proiect Digitalizare
„Pentru noi digitalizarea incluziva inseamna trei cai: prima – accesul la digitalizare, mai ales in randul persoanelor care nu au acces la internet, atunci trebuie sa venim tehnici speciale, mai ales in randul celor care nu se pricep sa foloseasca dispozitivele digitale. “
Primaria Iasi a inceput procesul de digitalizare fiind un pas impus prin lege pentru toate autoritatile locale din tara.
Mihai Chirica, Primar Mun. Iasi
„Se implementeaza din tehnologie in tehnologie. Daca acum 10 ani discutam despre 3 G, acum discutam despre 5 G. Digitalizarea nu este un proces care vizeaza doar institutiile publice ci pe fiecare cetatean in parte. Avem multe procese de digitalizare a serviciilor publice pe salubritate, transport public pe Primaria Mun. Iasi“ .
Se doreste digitalizarea urbanismului insa pentru asta este necesara modificarea legislativa.