Iașul este cel mai tânăr județ din țară

oameni-pe-strada

Iasul ramane in continuare cel mai tanar judet din tara, conform primelor date obtinute in urma recesamantului populatiei. In momentul de fata, Iasul are 760.774 de locuitori iar zonele care au intregistrat cele mai mari cresteri de populatie sunt comunele Miroslava, Valea Lupului si Ciurea.

Cel mai tânăr județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani, iar cel mai bătrân este Teleorman, cu o vârstă medie de 47 de ani. Doar două județe au sub 40 de ani, într-o țară în care vârsta medie este de 42,3 ani.

Doina Catalina Para, Dir. Directia Judeteana de Statistica Iasi: „Varsta medie este de 40,8 ani, judetul nostru pozitionandu-se pe primul loc cu varsta medie cea mai mica sau altfel spus, judetul cel mai tanar„.

Datele au fost obtinute in cadrul Recesamantului populatiei la nivelul judetului Iasi.

Raportul de dependenta demografica pentru judetul Iasi are valoare de 59,1 persoane tinere si varstnice la 100 de persoane adulte, mai mare decat raportul de dependenta demografica la nivel national de 55,5 persoane tinere si varstnice la 100 de persoane adulte. Indicele de imbatranire demografica in judetul Iasi are valoarea de 83,2 persoane varstnice raportate la 100 de persoane tinere, mai mic decat indicele de imbatranire demografica la nivel national care e de 121,2 persoane varstnice care vin la 100 de persoane tinere„, a completat Doina Para.

Iasul continua sa ocupe locul II pe tara dupa Bucuresti la numarul de locuitori. Pe fondul dezvoltarii metropolitane, o pare parte din populatie a migrat catre comunele din zonele limitrofe ale Iasului. Astfel, sunt comune care au inregistrat in ultimii zece ani cresteri ale numarului de populatie cu aprope 200%. Este vorba de Miroslava care are 28.500 de locuitori, Valea Lupului 14.510 de locuitori si 17.254 in Ciurea.