Iașul este capitala karate-ului european. Aproape 1.000 de sportivi din 16 țări își dispută supremația pe continent, la Iași, la ediția a 37-a a Campionatului European de Karate Tradițional. Evenimentul este organizat de Clubul RISEI Iași
După București și Pitești, Iașul este al treilea oraș din România care are privilegiul de a organiza un Campionat European de Karate Tradițional. Și asta datorită Clubului RISEI Iași, care a făcut ca visul iubitorilor artelor marțiale din capitala Moldovei să devină realitate. Soții Petronela și Marian Bejenaru, cei care se ocupă de destinele clubului RISEI, și-au luat angajamentul în urmă cu un an că vor aduce acest eveniment major la Iași și au reușit. Iar în acest week-end Iașul va fi capitala karate-ului european.
Aproape 1.000 de karateka din 16 țări europene se întrec în week-end, la Polivalentă, la ediția a 37-a a Campionatului European
Timp de trei zile, aproape 1.000 de sportivi din 16 țări își vor disputa supremația pe continent, la toate categoriile de vârstă. Vineri se întrec pe tatami copiii, iar sâmbătă și duminică vor evolua sportivii de la celelalte categorii – cadeți, juniori, tineret, seniori și veterani. Tricolorii sunt favoriți să încheie pe prima poziție în ierarhia pe medalii, iar Iașul, prin cluburile Risei, ENPI, Olympic și Suprem Karate, va contribui cu siguranță la zestrea de medalii a țării noastre.
Evenimentul de la Sala Polivalentă a fost deschis oficial joi, prin conferința de presă organizată la Primărie, la care au participat primarul Mihai Chirica, dar și multe oficialități ale karate-ului românesc și internațional.
Alături de edil și de cei doi organizatori, Petronela și Marian Bejenaru, de la clubul Risei, la conferința de presă au participat și conducătorii Federației Române de Karate Tradițional, președintele Nicolae Mărăndici și vicepreședintele Constantin Adăscăliței, managerul Clubului ENPI Iași.
De asemenea, au fost prezenți în sală și alte nume importante ale karate-ului ieșean, cum ar fi Ștefan Timofte, președintele CS Zanshin Tomești, Petronel Luca (Olympic Iași), Dragoș Bălăiasa (Suprem Karate Iași) și Constantin Adăscăliței Junior, fost multiplu campion cu clubul ENPI.
Vladimir Iorga, președintele Federației Europene de Karate Tradițional:”Aproape 1.000 de sportivi din 16 țări participă la această a 37-a ediție a Campionatelor Europene de la Iași. Pentru mine, Iașul este cel mai frumos oraș din România și mă bucur că organizăm această ediție la Iași. Sunt sigur că România va avea o comportare foarte bună prin sportivii săi, pentru că are cea mai puternică echipă națională din Europa. Mă aștept, de asemenea, ca organizarea să fie foarte bună”.
Nicolae Mărăndici, președintele Federației Române de Karate Tradițional: ”Avem 16 țări confirmate la această ediție, aproximativ 1.000 de sportivi și oficiali și cu siguranță va fi un Campionat European la cel mai înalt nivel. România trebuie să-și păstreze locul fruntaș european”.
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: ”Mă bucur foarte mult că avem privilegiul de a organiza la Iași un eveniment atât de important, Campionatul European de Karate Tradițional. Practic, vor fi în orașul nostru cei mai buni sportivi din Europa și ne mândrim cu acest lucru. Sper ca toate delegațiile țărilor participante să se simtă foarte bine la Iași și le urez succes tuturor. Țin să-l felicit pe Marian Bejenaru, organizatorul acestui eveniment, pentru faptul că a reușit să aducă Europenele la Iași”.
Constantin Adăscăliței, vicepreședintele Federației Române de Karate Tradițional și managerul CS ENPI Iași: ”Iașul de mult atepta un Campionat European de Karate Tradițional. Ne bucurăm foarte mult pentru faptul că RISEI reușește să organizeze această a 37-a ediție și asta ne dă curaj să ne gândim chiar și la un Campionat Mondial în orașul nostru”.
Marian Bejenaru, organizator, președintele CS Risei Iași: ”Mă bucur că am reușit să aducem acest Campionat European la Iași. Noi, ca ieșeni, trebuie să fim vizibili pe plan românesc și internațional, iar organizarea acestei ediții la Iași este o mândrie pentru. De aproximativ doi ani insist pe lângă conducerea federației europene să ne încredințeze Campionatul European și mă bucur că avem acest privilegiu”.
Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești, președintele CS Zanshin Tomești: ”Mă bucur că prietenul meu Marian Bejenaru a reușit să aducă la Iași un Campionat European. Îi mulțumesc lui Sensei Vladimir Iorga și lui Sensei Nicolae Mărăndici pentru faptul că au avut încredere și au încredințat această competiție Iașiului. Le doresc mult succes tuturor participanților și cel mai bun să câștige”.
Petronel Luca, președintele CS Olympic Iași:”Așteptările sunt mari, ne dorim ca delegația țării noastre să urce pe podium de cât mai multe ori, mai cu seamă că sportivii noștri vor evolua acasă. Sunt mândru că un astfel de eveniment este organizat la Iași, iar acești campioni care vor concura la Europene sunt modele pentru copiii noștri, pentru societate”.
Dragoș Bălăiasa, președintele și sportiv Suprem Karate Iași: ”Mă bucur că această ediție are loc la Iași și în ceea ce mă privește promit un loc pe podium. Voi participa la patru probe, mă simt bine și sper să obțin cel puțin o medalie acasă”.