Iașul este Capitala Geodeziei din România

Prima zi (6)

Sute de persoane din țară și străinătate sunt la Iași unde participă zilele acestea la două evenimente organizate de comunitatea geodezica românească. Este vorba despre „Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT unde se vor dezbate cele mai importante teme legate de dezvoltare și digitalizare.

Până sâmbătă, Iașul va găzdui cele mai importante evenimente al comunității geodezice. Acestea sunt organizate de Uniunea Geodezilor din România în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi și reunește peste 150 de participanți, atât din România, cât și din străinătate. Printre aceștia se vor număra profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei și cartografiei, dar și specialiști în construcții, arhitectură și științele mediului.

Astăzi trăim o frumoasă poveste, este un eveniment foarte important pentru profesia noastră. Este povestea cu numărul 9 și ea a început anul 2013 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la prima școala de hotărnicie în limba română înființată de Gheorghe Asachi. Pe atunci evenimentul era organizat la Alba Iulia și am profitat de acel moment. Am zis că trebuie să facem evenimentul la Iași. De ce l-am făcut?  Pentru că Iașul era vitregit, văzut de comunitate mai puțin favorabil și am zis să scoatem în evidență acest eveniment, a declarat Constantin Bofu, prodecan UTI Iași.

Dezbaterile vor aborda teme precum: desfăşurarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, program al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară de intabulare a tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării, obţinerea modelelor 3D pentru aplicaţii „smart city”, cât și colectarea datelor pentru lucrări de proiectare a infrastructurii.

Suntem mai mult decât mândri să fim printre cei care au organizat acest eveniment, deoarece îl consideram un succes din toate punctele de vedere. Consideram că cei prezenți aici, cadre universitare, inclusiv de la Facultatea de Geodezie din București, specialiști în domeniu și firme care propun soluții tehnice și specialiști din alte domenii conexe pot împreună să aducă un plus de valoare profesiei, în primul rând, activității oamenilor, cetățenilor, a spus Eusebiu Cilibiu, vicepreședintele Uniunii Geodezilor din România, Regiunea Moldova.

Evenimentele sunt incluse în programul manifestărilor dedicate celebrării împlinirii a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.