Iașul devine centrul regional de dialog economic și inovație

Processed with VSCO with a6 preset
Iașul găzduiește în perioada 4–5 iunie un amplu Forum Economic, care aduce împreună mediul academic și antreprenorial din regiune. Unul dintre punctele centrale ale evenimentului este expoziția de la Palas, programată miercuri, unde studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” își vor prezenta invențiile și proiectele inovative, începând cu ora 12:00. Joi, laboratoarele universităților tehnice își vor deschide porțile pentru publicul larg, pentru a încuraja dialogul între educație și industrie.
O altă componentă importantă va fi întâlnirea rectorilor din regiune, în care va fi abordată tema parteneriatelor între universități și mediul economic, atât în ceea ce privește livrarea forței de muncă, cât și colaborările în cercetare și inovare. Sunt așteptați reprezentanți ai 11 universități, din Galați, Bacău, Suceava, Republica Moldova și bineînțeles, din Iași.
Paul Butnariu – Președinte Camera de Comerț și Industrie Iași: ,,Anul acesta încercăm un alt model de organizare, acela pentru business to business, cumva diferit, deci nu mai avem o abordare total internațională, ci încercăm să promovăm regiunea, Iașul și după asta coloborarea tranfrontalieră, care trebuie să caracterizeze județul nostru. Avem din punctul acesta de vedere, o schimbare majoră, spun eu, ca față de o sesiune plenară, care anul trecut a atras 350 de participanți, anul acesta nu avem o sesiune plenară atât de mare, avem în schimb alte 7 sesiuni, alte 7 workshop-uri, seminarii, pentru diverse specializări din cadrul unei firme”.
Workshop-urile vor avea loc joi în mai multe locații din Iași, inclusiv Hotel Unirea, Hotel Traian, Palatul Braunstein, Universitatea Tehnică și BCU – fiind dedicate atât specialiștilor, cât și celor interesați de subiecte cheie precum antreprenoriatul, inovația, securitatea cibernetică sau accesarea fondurilor europene. Participarea este gratuită, pe bază de înscriere preliminară.
Paul Butnariu – Președinte Camera de Comerț și Industrie Iași: ,,Încercăm să promovăm sprijinirea antreprenoriatului cu ceea ce înseamnă know-how-ul, unor personalități importante din domeniile respective. Vorbim aici de taxe și impozite, de fake news și asigurare cibernetică. Vorbim de protecția mărcii, acolo unde este cazul, de relații publice, de resurse umane și evident o sesiune în care punem în dezbatere utilitatea și posbilitatea de accesibilitate a fondurilor europene, atât pentru investitorii private, cât și pentru cei publici, în scopul dezvoltării comunității”.
Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie, canalele de comunicare la nivel local, între mediul politic, administrație și antreprenoriat sunt destul de deschise, fapt la care mai trebuie lucrat la nivel național.