Iașul devine centrul georgrafiei românești

WhatsApp Image 2021-09-02 at 12.21.52

La începutul lunii septembrie, Iașul va deveni centrul geografiei românești prin organizarea Conferinței Naționale a Societății de Geografie din România, în perioada 3 – 5septembrie 2021, cu tema: ”S.G.R. 145 de ani dedicați științei geografice „. La manifestare vor fi prezenți peste 250 de geografi din țară, deopotrivă din mediul universitar și cel preuniversitar românesc.

De asemenea, și-au anunțat prezența nume de referință ale geografiei mondiale, personalități marcante ce vor susține interesante comunicări, fie în plen, fie pe diversele secțiunicuprinse în cadrul manifestării: Paul Claval, Université Paris-IV Sorbonne, “L’approcheculturelle en géographie: un état de la question”, Andrés Rodriguez-Pose, London School ofEconomics, „Villes et régions dans le monde post-COVID”, Charles Hussy, Université de Genève, Guillaume Giroir, Université d’Orléans, La Chine post-Covid, Jean-Paul Carriere, Université François Rabelais de Tours , Maria Manuela Cantinho Pereira, Museu Histórico e Etnográfico da Sociedade de Geografia de Lisboa etc.

Generalul dr. Ștefan Danilă, fost Sef al Statului Major General al Armatei Române în perioada 2011-2015 va prezenta o interesantă comunicare cu tema Realități militare și perspective geopolitice după retragerea trupelor aliate din Afghanistan. Manifestarea este organizată de Societatea de Geografie din România, Președinte Prof.univ. dr. Corneliu Iațu, Prorector al „Univ. Al. I. Cuza” Iași și S.G.R. – Filiala Iași, Președinte Conf. Univ. dr. Dan Cristian Lesenciuc, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea Al. I. Cuza Iași și Primăria Iași.


Societatea de Geografie din România, înființată în iunie 1875 cu sprijinul Casei Regalede România este prima organizație profesională din România aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României. Societatea de Geografie din România este emblema geografilor și pasionaților de geografie din România, o societate activă, puternic implicată în problematica lumii contemporane, unul dintre obiectivele sale fiind contribuția constantă la progresul Geografiei și geografilor români în școală, știință și cultură universală. Pentru atingerea acestuia Societatea de Geografie organizează Conferința anuală a S.G.R., găzduită în această toamnă la Iași, unde se prezintă valoroase comunicări științifice din domeniu și sunt abordate probleme de actualitate alegeografiei și ale geografilor, organizează simpozioane, colocvii, cursuri, consultații științifice, se implică în organizarea Olimpiadelor școlare și a concursurilor de profil, colaborează cu Comitetul Național Român de Geografie, cu Institutul de Geografie al Academiei Române, cu Ministerul Educației, cu organizații similare din țară și din străinătate.

Pentru ediția 2021, a fost desemnat Iașul ca județ organizator al Conferinței anuale a Societății de Geografie din România, atât prin prisma prestației și rezultatelor obținute degeografii ieșeni la manifestările naționale și internaționale de geografie, cât și pentru capacitatea organizatorică din învățământul universitar și preuniversitar ieșean, confirmate în cadrul altoractivități comune de succes.


Deschiderea manifestării, programată pentru vineri 3 septembrie, ora 9.00 în Aula Mihai Eminescu a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, se va bucura de participarea unor oficialități locale alături de reprezentanți din Ministerului Educației și din mediul academic sau cultural ieșean. Vor avea loc prezentări și dezbateri geografice pe secțiuni științifice: Geomorfologie si pedologie, Riscuri climatice, Gestiunea resurselor de apa, GIS aplicat ingeografie, Geografie regionala și a mediului, Turism, patrimoniu si biodiversitate, Geografiaașezărilor, Geografia populației, Geografia economică, Geopolitică, Didactică geografică, Dezvoltare durabilă locală, inovare socială și reziliență teritorială, Workshop – comunicare întreprofesorii de geografie din învățământul preuniversitar și cel universitar românesc.


De asemenea, pentru participanți, organizatorii vor asigura deopotrivă buna desfășurare alucrărilor pe secțiuni cât și programul liber de cunoaștere și înțelegere a spațiului ieșean, precum și două aplicații de teren, în Masivul Rarău și Podișul Central Moldovenesc. Turul ghidat al orașului Iași, programat duminică 5 septembrie, va încheia activitățile Conferinței Naționale a Societății Române de Geografie