Cristian Diaconescu, președinte PMP: „Iasul dat la o parte din PNRR!”

WhatsApp Image 2021-06-07 at 16.42.21

Liderul Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a criticat, duminică, într-o conferinţă de presă desfasurata la Iasi că Romania nu este interesata de marile proiecte de infrasctructura deşi se află la frontiera estică a UE şi NATO.

Cristian Diaconescu a discutat despre proiectele şi obiectivele PMP atât în Iaşi, cât şi la nivel naţional, situaţia politică actuală din ţară, dar şi chestiuni ce ţin de finanţările prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cristian Diaconescu, președinte PMP: „Aş avea o întrebare care nu îmi doresc neapărat să rămână retorică. Dacă fie în PNRR, fie din perspectiva faptului că România este stat aflat la frontiera NATO şi a UE, chiar ne putem permite să fim atât de dezinteresaţi de proiectele de infrastructură? Dacă alte argumente nu prevalează în atenţia decidentului politic, oricare ar fi el, local sau central, mă întreb ce altceva ar conta? Dacă într-un moment în care întreaga lume priveşte cu foarte mare atenţie spre funcţionalitatea şi capacitatea de reacţie anticipativă, adică rezilienţă a sistemului sanitar, mă întreb ce alte investiţii ar putea fi spre interes din punctul de vedere al decidentului politic. Dacă din această perspectivă nu putem să ne gândim la modernizarea României, atunci din ce altceva am putea trage această concluzie în ceea ce îi priveşte pe cei care hotărăsc în legătură cu proiecte strategice şi resursele de finanţare ale acestuia”.

Cristian Diaconescu a mai precizat că este incalificabilă situația Iașului, acesta fiind absent din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cristian Diaconescu, președinte PMP: „Dincolo de aspectele politicianiste, am avut o discuţie în ceea ce priveşte aproape absenţa Iaşiului şi a acestei regiuni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este incalificabilă această decizie, pentru că în PNRR discutăm despre decizii. Cum şi în ce fel au fost negociate este un alt subiect. Partea de est a României, din vecinătatea apropiată a unor zone de proximitate foarte complicate, precum Ucraina şi Republica Moldova, nu beneficiază de resurse a căror destinaţie a fost clară de la bun început: ieşirea din criză şi modernizarea în acord cu proiectul european general. PNRR nu finanţează proiecte, ci finanţează modernizarea, şi dacă nu spre modernizare pleacă proiectele conform promisiunilor Bucureştiului, finanţarea, banii se opresc, nu se mai plătesc”.

Diaconescu a susţinut că se vorbeşte despre faptul că România are la dispoziţie 80 de miliarde de euro, deşi țara noastră nu deține acești bani, încă purtându-se discuții pe această temă.  Totdată, o parte din fondurile PNRR de care beneficiază România reprezintă împrumuturi, ce ar trebui plătite în aproximativ 15 ani.