Iasul asteapta autobuzele cu GNC

Autobuzele cu gaz natural comprimat sunt tot mai populare la nivel european datorita compatibilitatii lor cu mediul inconjurator. Preturile la statiile de alimentare cu gaz natural sunt semnificativ mai mici decat la cele de la statiile de alimentare cu bezină. Mai mult, statul recompensează operarea vehiculelor pe gaz natural prin impozite mai mici si subventii. Asa cum v-am anuntat de ieri, Iasul trebuie sa primeasca 64 autobuze cu gaz natural comprimat dupa ce a castigat procesul cu Administratia Fondului pentru Mediu.
Pe 1 noiembrie 2018, Primaria Municipiului Iași a depus la Administrația Fondului pentru Mediu dosarul de finanțare, însă pe 7 decembrie 2018 Comitetul Director al Administrației a respins proiectul, ca si in cazul altor primării de municipii mari, cu motivarea că documentele depuse în copie nu sunt certificate conform cu originalul.
Petru Movilă – City Manager Iași: „Un lucru extraordinar de important, pentru municipalitatea din Iași si pentru ieșeni, faptul că primăria a câștigat procesul intentat administrații fondului de mediu la Inalta Curte, prin care s-a solicitat admiterea dosarului privind finanțarea a 64 de autobuze, prin soluții de funcționare, alternative de mediu gaz comprimat, un lucru extraordinar de important. Dosarul a fost respins pentru că funcționarii de la autoritatea fondului de mediu au spus că nu există anumite ștampile pe documente, s-a demonstrat foarte clar că funcționarii din Primăria Iași și-au făcut treaba, iar documentația a fost admisă cum spuneam prin hotărâre judecătorească”.
Primăria Iasi a contestat decizia Comitetul Director al Administrației pe 11 decembrie 2018, invocând, printre altele, că motivul invocat nu era specificat în ghidul de finanțare, precum și inexistența unei comisii distincte de contestații, dar pe 17 decembrie 2018 contestația a fost respinsă.
Sebastian Buraga – Purt. Cuv. Primăria Iași: „Am fost nevoiți să ne adresăm instanței pentru că am considerat că descalificarea noastră a fost un abuz, mai ales că motivul invocat de către Fondul de Mediu, era unul care pur și spimplu friza ridicolul. În cele din urmă a m ajuns la Curtea de Apel, care ne-a dat dreptate și în termenul de ieri, înalta curte a decis definitiv că municipiului Iași, trebuiau să îi revină aceste fonduri atât de necesare pentru modernizarea și refacerea parcului auto de autobuze”.
Prin acest proiect, Primăria Municipiului Iași și-a propus îmbunătăţirea calității aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în zona urbană prin achiziționarea a 64 de autobuze care utilizează surse alternative de energie și construirea unei stații de alimentare cu astfel de combustibil. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la peste 97 milioane de lei cu TVA, din care finanțarea nerambursabilă de peste 78 milioane de lei, iar cea de la bugetul local de peste 18 milioane de lei.