Iașul are tramvaie noi și inteligente

image0 (5)

Transportul din Iași este în plin proces de modernizare. Astăzi au fost puse în funcțiune primele tramvaie Bozankaya, achiziționate prin fonduri europene. Autoritățile locale au anunțat că s-au finalizat și lucrările la punctul intermodal de pe Bulevardul Virgil Săhleanu, din Zona Industrială care va facilita accesul călătorilor din Iași și Tomești.

Tramvaiele Bozankaya au fost special concepute pentru Iași și vor putea fi folosite de călători pe rutele 7, 5 și 8. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 33,8 milioane de euro. Până acum, au fost aduse la Iași șapte tramvaie, iar celelalte nouă vor putea fi puse în funcțiune până la sfârșitul acestui an.

Investiția doar pentru această zonă este de aproximativ 20 de milioane de euro. Unitățile de transport, cele cinci tramvaie inclusiv ce s-a întâmplat în partea de infrastructură pe fonduri europene, și mulțumim pe această cale Comisiei. Nu este ironie. Nu am fi făcut mare lucru dacă nu am fi făcut aceste fonduri europene mai ales în noile condiții”, a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing.

Firma turcă care a proiectat tramvaiele promite că acestea vor fi complet funcționale chiar și la temperaturi scăzute.

„Acest tramvai este conceput și făcut pentru Iași. A fost conceput doar pentru acest oraș, protejează mediul și este de ultimă generație”, a declarat Emrah Dal, vicepreședinte companie Bozankaya.

Pentru ca noile tramvaie să fie funcționale, autoritățile au intervenit și pe căile de rulare.

„Vrem să menționăm că până în luna septembrie când sperăm să se definitiveze și calea de pe Dancu pentru a avea 82 de kilometri refăcuți astfel încât tramvaiele noi să poată circula fără probleme”, a spus Cristian Stoica, director CTP Iași.

În cadrul programului cu finanțare europeană de modernizare a liniilor de tramvai din Iași, pe bulevardul Virgil Săhleanu, către localitatea Tomești, a fost construit un punct intermodal, de unde întregul transport public va fi preluat către interiorul orașului.