Iașul are tot mai mulți cetățeni străni
Numărul cetățenilor străini care au ajuns să lucreze în Iași a crescut semnificativ față de anul trecut spun polițiștii de la imigrări. Aceștia au în evidență peste 9.000 de persoane care au solicitat drept de ședere, dintre care peste 7.000 sunt străini provenind din tari aflate in afara Uniunii Europene. Cei mai mulți dintre ei sunt din Nepal. Sărăcia, foametea dar și neputința i-a adus în România, țara pentru care spun ei, au așteptat chiar și un an de zile pentru obținerea unei vize și ulterior găsirea unui loc de muncă care să îi salveze.
Numai în primele zece luni ale acestui an au fost înregistrate aproape 2.700 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, în județul Iași, pentru cetățeni din toate colțurile lumii.Acest domn din imagini, a lăsat viața din Nepal acum 11 ani si s-a mutat in Iasi. Încet-încet a reușit aici să își deschidă un mic restaurant cu specific indian unde a angajat trei cetățeni din țară natală. Alături de soția sa ajută străinii care își caută un loc de muncă. Barbatul ne-a marturisit care sunt principalele probleme cu care se confruntă un cetatean străin care ajunge să lucreze în țara noastră.
,,Dacă el vrea să își schimbe firma, munca asta e problema. Multe firme nu dau actele și strânge oameni, lucrează multe ore dar putini bani. Dacă cineva vrea să plece nu dau liber. Dacă vine cineva aici pentru munca, în România, eu îi spun înainte că poate primi aproape 3.000 de lei pe lună. 3.000 de lei înseamnă în nepaleză rupi 90.000. 90.000 înseamnă pentru o familie, ajunge, sunt multi bani, pentru educat copilul pentru mâncare pentru chirie casă și mai rămîne puțin și pentru asta oamenii vin aici. Altă cauză nu este. Muncesc mult, atât este diferența dar dacă ân Nepal muncesc 12 ore, ei nu primesc bani aceștia. Aici muncesc și primesc banii.” a afirmat Khadka Gopal, Patron restaurant.
O altă problemă cu care se confruntă cetățenii din Nepal care lucrează în Iași este faptul că nu îi ajută nimeni în cazul în care există accidente de muncă.
,,Cred că aproape 32 de nepalezi au murit aici. Cineva a murit la muncă, cineva a murit acasă.Eu știu că cine a murit la muncă când el e la muncă trebuie să primească bani de asigurare. Asta e legea. Și până acum nici unul nimic banii de la asigurare de la stat și de la firmă.” a mai adaugat Khadka Gopal, Patron restaurant.
Bărbatul ne-a mărturisit că și-a depus dosarul pentru schimbarea cetățeniei pentru că vrea să rămână definitiv aici alături de familie.
,,A venit întâi soțul aici, după aceea și eu cu băiatul. Îmi place aici totul. Este toată familia aici. România este foarte bună. Aici muncești puțin putini bani. Muncești mai mult, mai mulți bani. În Nepal multă muncă bani puțini. Aici sunt banii aproape dublu.” a afirmat Khadka Anu, Soția patronului.
Acest tânăr din imagini are 24 de ani și a venit din Nepal pentru că avea mare nevoie de un loc de muncă mai bine plătit ca sa-si poată ajuta familia. A reușit să găsească în Iași, la un restaurant unde este ajutor de bucătar si acum este multumit. Pentru el, viața s-a schimbat total și spune că ar vrea să rămane cat mai mult timp în România.
,,Am venit aici, lucrez opt ore și îmi pot susține familia. Este o diferență.Sunt mulțumit de munca mea. În Nepal nu am putut să fac ce fac în România. Este o diferență. Pot să gătesc în Nepal dar nu am putut să gătesc într-un restaurant mare cum am șansa aici.” a spus Pragesh Shrestha, Ajutor de bucătar.
,,Rezultatele obtinute de politistii de la imigrari din Iasi in primele 10 luni ale acestui an: au fost emise 3655 de premise de sedere pentru diferite scopuri, 1897 de avize de angajare in munca, 25 de cetateni straini au fost depistati in situatii ilegale dar si alte activitati au fost desfasurate de politistii de imigrari din Iasi. In ceea ce priveste, dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, in perioada 1 ianuraie – 31 octombrie 2024, politistii de imigrari au asigurat managementul sederii si rezidentei pentru un numar de 9786 de persoane, dintre care 7815 din state terte, cei mai multi din Nepal, iar 1981 de cetateni ai Uniunii Europene, spatial economic European si Confederatia Elvetiana, in majoritate din Franta.Au fost înregistrate 2571 de cereri pentru avizele de angajare in muncă fiind emise un număr de 1897 de avize de angajare pentru lucrătorii permanenți și detașați iar 357 de cereri au fost response.” a declarat Alina Tănase, Șef serviciu Imigrări Iași.
Cei de la serviciul pentru imigrări amintesc și despre faptul că anul trecut au fost aproape 51 străini care au fost depistați în situații ilegale fără permise de ședere valabile, dintre care 4 erau din Nepal și lucrau ilegal în Iași. Iar de la începutul acestui an au fost 15 astfel de situații tot cu cetățeni nepalezi.