Iașul are spitale aflate sub risc seismic de prabusire

Un document al Curții de Conturi, trimis Președinției, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Sănătății, pune un diagnostic îngrijorător sistemului spitalicesc românesc. Este vorba despre o analiza a managamentului resurselor umane și infrastructurii spitalicești în România, aferent perioadei 2014 – 2021. Din punctul de vedere al vechimii clădirilor, rezultă că peste 50% au o vechime mai mare de 60 ani, doar 3% fiind construite în ultimii 20 de ani, iar Iasul se regaseste pe aceasta lista.

Cu excepția refuncționalizării imobilului Spital Clinic de Urgență Iași, în rețeaua Ministerului Sanatatii, în perioada 2014-2021 nu s-a construit nicio unitate sanitară nouă cu paturi. Un raport al Curtii de Conturi arata situatia ingrijoratoare in care se afla multe din spitalele din Iasi.

Dintre unitățile sanitare cu paturi, 3 au în administrare clădiri monumente istorice: Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași care dateaza din perioada 1756-1758siInstitutul Regional deOncologie Iași care are un corp din sec XIX.

„Peste 50% din clădirile unităților sanitare spitalicești au o vechime mai mare de 60 ani, doar 3% fiind construite în ultimii 20 de ani. Mai mult de cât atât, un număr de 10 unități sanitare din subordinea MS au în administrare și clădiri cu o vechime mai mare de 100 ani”, se arata in raport.

Un alt element ingrijorator este faptul ca 46% dintre unități nu sunt autorizate ISU, ceea ce reprezintă un factor major de risc in cazul producerii unui incendiu.

„În ceea ce privește riscul seismic, aproximativ 15% din numărul clădirilor, reprezentând 20% din totalul suprafeței utile aferentă unităților sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, sunt încadrate în una din cele 4 clase de risc seismic. Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și Spitalul Județean Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași, au în administrare 10 clădiri încadrate în Clasa de risc seismic I, din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării- limită ultime”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Proiectele derulate cu Banca Mondială pentru reforma sectorului sanitar au vizat dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare spitalicești. În acest sens, ponderea cea mai mare a fondurilor a fost utilizată pentru achiziția de dotări, respectiv 74% din totalul fondurilor împrumutate, în timp ce pentru lucrările de reabilitare și modernizare a fost utilizat un procent de 20% din totalul fondurilor împrumutate, aproximativ de 4 ori mai puțin decât pentru dotări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *