Iasul are prima pâine cu maia din țară certificată ecologic

La Iasi se gaseste prima si singura paine din maia certificata ecologic. Este făcuta de morărița Cecilia Țugulia, cu faina macinata la moara ei din Probota. Gustul este delicios, iar ingredientele folosite sunt 100% naturale fiind certificate ecologic de un operator agreat de Ministerul Agriculturii.

  Desi morărița Cecilia a obtinut atestarea de „produs traditional” pentru pâinea ei cu maia inca din 2019, putini sunt cei care îi cunosc povestea si care stiu ca Iasul are produse de panificatie 100% naturale. Astazi, morarita a fost prezenta la evenimentul organizat de Academia Romana din Iasi, unde s-a discutat despre un ecosistem de cunoaștere, care are la bază practicile alimentare ale omului urban din Iași, dar și din regiune. Totul pentru a promova și susține o hrană și un comportament alimentar mai sănătos. Tot de aici am aflat si ce trebuie sa faca producatorii locali din Iasi daca isi doresc sa obtina certificarea ecologica.

Sebastian Brumă – Cercetător Academia Română Filiala Iași

„In primul rând consta in seriozitatea producatorului și în seriozitatea operatorului care certifică, pentru ca sistemul ecologic în România este reglementat pentru a comercializa produse ecologice, bio. Multi isi prezintă produsele pe social media, in campaniile dumnealor de marketing ca produsele ar fi certificate. Trebuie să ia legatura cu un cetificator, sa urmeze anumiti pasi, tehnici, prin care se ajunge la certificare.

Este singurul producator local din judetul Iasi care a facut acest pas in industria moraritului si a panificatiei. Este un exemplu ca legatura dintre Academie, mediul universitar academic si micul antreprenor da roade de aia speram ca, cat mai multi producatori sa se alature acestei comunitati si sa inteleaga rolul pe care noi il avem in societate.”

Morărița Cecilia Țugulia și-a dorit sa continue afacerea pe care părinții săi i-au încredințat-o. Și anume, o moară aflata în comuna Probota din Iasi. De aici si-a dorit sa scoata produse cat mai naturale, pana a ajuns sa creeze pâinea din maia 100% naturala.

Cecilia Țugulia – morăriță

„M-am uitat putin in piata si atunci am vazut ca nu existau un producator de paine curata, cu eticheta curata, cu ingrediente curate si atunci am zis, ok, hai sa facem, o astfel de paine care sa respecte principii de alimentatie sanatoasa. Adica sa folosim doar apă, făină, sare, eventual drojdie, daca vorbim de o paine cu drojdie sau maia, daca vorbim de pâinea cu maia.

Am reconstruit un cuptor cum vazusem la bunica mea, cuptor traditional cu lemne si am inceput sa fac primele teste. In moentul in care am scos primele painii, lumea a fost foarte incantata pentru ca era foarte diferita si era evident ca se afla in fata unei paini care necesita o altfel de atentie. Ea ca si proces de fabricare este un proces mai indelungat, dureaza undeva la 30 de ore pana faci o paine cu maia. Nu este ca la o paine cu drojdie pe care o faci in trei-patru ore.” 

Acum, morărița a ajuns să producă mai multe produse de panificație din ingrediente naturale și să aibă propriul magazin unde să-și vândă marfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *