Iașul are lemne de foc pentru a trece iarna

lemn foccccc

Vine o iarnă dificilă astfel că tot mai mulți români își fac provizii cu lemne. La nivelul județului Iași, ocoalele silvice spun că au suficientă masă lemnoasă pentru încălzirea locuințelor. La capitolul preț, comercianții spun că sumele variază și pot ajunge la peste 1.000 lei metrul cub. De asemenea, se pare că ordonanţa care plafonează prețul unui metru cub la 400 de lei se referă doar la anumite specii de lemn.

Iașul va trece iarna cu bine sau cel puțin asta spun reprezentanții Direcției Silvice. Cele opt Ocoale silvice din judeţul Iași dispun de mai multe depozite şi platforme, unde sunt stocuri de masă lemnoasă pentru încălzire de aproximativ 10 mii de metri cubi. În curs de recoltare ar mai fi încă aprox. 30 mii metri cubi.

„Până acum noi anual, ce vindeam la populație, undeva o medie de 60 de mii și 65 de mii de metri cubi care îl valorificam la populație. Noi ca și Direcție Silvică vă pot spune că din volumul de lemn pe care îl exploatează, cota care este a Direcției Silvice, pe an, noi exploatăm undeva la 35%. Restul de 65% este masă lemnoasă pe care o valorificăm prin licitații ca masă lemnoasă pe picior și pe care o exploatează și o valorifică diverși agenți economici”, a declarat Gabriel Donceanu, director Direcția Silvică Iași.

De asemenea, județul Iași se alimentează cu lemne și din județele vecine care dispun de un fond forestier mai mare. De la ocoalele silvice, prețul lemnului pornește de la 40 de lei pe metrul cub de conifere și poate ajunge la 250 de lei pentru foioase.

„Noi ca Direcție Silvică pe județul Iași, din pădurile de stat ce administrăm avem cam 65%, restul de 35% sunt suprafețe de fond forestier, proprietate privată. Având în vedere că populația la nivel de județ este mare și cererea este mare … chiar citeam undeva că la ora actuală, în mediul rural, 80 – 85% din populație se încălzește cu lemne. Astfel, mai avem masă lemnoasă pe care o aducem din județele vecine, cum este Suceava, Neamț, care are o cantitate lemnoasă mai mare decât are Iașul și o valorifică la noi, a spus Gabriel Donceanu, director Direcția Silvică Iași.

Cu o săptămână în urmă, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a limitat preţul de vânzare a lemnului de foc. Preţurile finale facturate se plafonează la maximum 400 lei/mc cu TVA inclus pentru lemn de foc si rumeguş. Pentru alte categorii de produse lemnoase, preţurile finale se opresc la maximum 1.500 lei/ tonă, pentru brichetele din lemn, şi la cel mult 2.000 lei/tonă, pentru peleţii din lemn.