Iașul are 180 de buncăre pentru adăpost, în caz de război

NDAmaGFzaD1hNzM4NWFkODM4ZGFhNTc3ZjJjNWY3NjYxYmU4MTE0OQ==.thumb

România are peste 4.500 de adăposturi și buncăre în care populația se poate adăposti în caz de război, potrivit listei oficiale publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. La nivelul județului Iași, acestea sunt în număr de 180 și sunt situate la subsolul blocurilor.

Majoritatea adăposturilor speciale create în caz de război, din județul Iași sunt folosite cu alte scopuri. Însă, nu este și cazul buncărului creat de inginerul ieșean, Radu Botez, care îndeplinește toate caracteristicile pentru a putea fi folosit.

Radu Botez – inginer

„Buncărul este construit conform legislației, odată cu blocul. Vedeți că este la -2. În buncăr este o temperatură constantă, având pereții de 40 cm și tavanul de 20 cm. O altă caracteristică importantă este faptul că există un tunel de evacuare a persoanelor din buncăr, la o anumită distanță de clădire, asta în cazul în care clădirea s-ar dărma. Sunt două uși blindate și cu garnitură, pentru că el este gândit ca un buncăr pentru o situație, total nefavorabilă și anume de atac nuclear.”

Spațiul a fost construit în anul 2008, special pentru locatarii blocului. În interiorul acestuia se pot adăposti un număr de 110 persoane, exact câte locuiesc, în acest moment acolo.

Radu Botez – inginer

„Cele două buncăre sunt gândite pentru locatarii din acest bloc, în primul rând. Sigur, în funcție de capacitate și dacă va fi cazul, vor putea accesa buncărele și alte persoane.”

De asemenea, a fost luat în calcul atât un sistem de ventilare, care va putea fi folosit manual, cât și aducerea unor grupuri sanitare.

Radu Botez – inginer

„Are un sistem de ventilare care funcționează și manual, pentru că probabil, dacă ar exista un astfel de caz, eu sunt convins că nu va exista un astfel de caz, dar dacă va exista, nu va mai fi electricitate. Toaletele sunt fără să existe o legătură cu canalizarea sau cu apa, iarăși, conform cerințelor legislative. La dimensiunea buncărului, de aproximativ 90 de metri pătrați, sigur reușesc să încapă cam 60 de persoane.”

În contextul războiului din Ucraina, o aplicație făcută de un programator din România îi ajută pe locuitori să găsească cel mai apropiat adăpost antiaerian în caz de război utilizând localizarea în timp real. Aplicaţia Adapostulmeu.ro este gratuită şi arată adresele celor peste 4.500 de adăposturi de protecție civilă din România și din județul Iași.