Iașul apare ca un nod major al traficului de cocaină alături de București și alte orașe. Câte kilograme de droguri au fost capturate într-un an
Traficul și consumul de cocaină în România au înregistrat creșteri semnificative în ultimii ani, potrivit ultimei analize a Agenției Naționale Antidrog (ANA) și a celui mai recent raport al Națiunilor Unite (ONU) privind cocaina. Cocaina confiscată în România în cursul anului 2021 provine din Belgia, Ecuador, Franța, Italia, Țările de Jos, Spania, Turcia și Marea Britanie sau a trecut prin acestea, conform ANA.
Disponibilitatea canabisului și a cocainei este în creștere pe piața ilegală a drogurilor, valorile capturilor atingând cea mai mare vreodată pentru cocaină și a doua cea mai mare pentru canabis până în prezent, potrivit raportului ANA.
Raportul Agenției Antidrog arată o creștere semnificativă a numărului de capturi de cocaină, de la 449 de capturi specifice drogurilor în 2020 la 541 în 2021. Suma confiscată a crescut și ea de la 43.496 kg în 2020 la 874.727 kg în 2021.
Din totalul de cocaină confiscat, 872.423 kg (sau 99,74%) au provenit din 28 de capturi semnificative, în timp ce restul de 2.304 kg au provenit din 513 capturi, cu o medie de 4,49 grame pe captură. Dintre capturile semnificative, 25 dintre acestea, în valoare de 871.523 kg (sau 99,9%), au fost destinate României.
În ceea ce privește rutele de trafic și metodele de disimulare, traficul de cocaină a avut loc:
– Rutier pe rutele: Spania – Franța – Germania – Austria – Ungaria – România, Olanda – Germania – Austria – Ungaria – România, Belgia – Germania – Austria – Ungaria – România, Franța – România, Turcia – Bulgaria – România, Spania – Ungaria – România, Olanda – România, Spania – România, Italia – România, Marea Britanie – România. A fost introdus clandestin în colete expediate prin firme de curierat/poștă, în autoturisme: în componente de caroserie, în bagaje/bagaj de mână, în camioane: în cutii de banane și la persoane fizice;
– Pe mare pe ruta: Ecuador – Germania;
– Feroviar pe traseul: Germania – România, în interiorul containerelor de fructe.
Sinteza efectuată de autoritățile române relevă că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit în timpul vieții, în timp ce 6% au consumat în ultimul an, iar 3,9% în ultima lună. Față de studiul anterior, se observă creșteri pentru toate cele trei tipuri de consum, dar cea mai semnificativă creștere este cea a consumului de luna trecută, care a crescut de 2,2 ori.
În rândul populației cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani, valorile înregistrate pentru cele trei tipuri de consum sunt mai mari decât cele observate la populația generală. Consumul oricărui drog ilicit de-a lungul vieții se observă la 16,9% dintre acești indivizi, 10% consumat în ultimul an și 6,6% în ultima lună. Față de studiul anterior, și la această grupă de vârstă se înregistrează creșteri la toate cele trei tipuri de consum, dar cel mai semnificativ este pentru consumul din ultima lună, care a crescut de 1,4 ori.