Iasul a scapat de pesta porcina la animale domestice dar s-a ales cu pesta la mistreti

Sharing is caring!

Au fost luata masuri impotriva pestei porcine depistate la doi mistreti din Dobrovat. Astfel, zonă afectată este pe o rază de 13 km și cuprinde zona infectată – 8 km și zona tampon – 5 km. Concret, pe o rază de 8 km în jurul locului unde a fost găsit mistrețul a fost stabilită zona infectată, cuprinzând 11 sate din comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Grajduri și Comarna, precum și o zonă tampon de încă 5 km în jurul acesteia, cuprinzând 25 de sate din comunele Ciortești, Scânteia, Grajduri, Ciurea, Bârnova, Tomești, Comarna și Costuleni.

În această zonă de 13 km a început deja recoltarea integrală a mistreților și se efectuează de către personalul silvic patrulări zilnice pentru depistarea animalelor moarte natural. Totodată, în aceeași zonă, în termen de 5 zile vor fi instalate dezinfectoare la gospodăriile unde sunt crescuți porci domestici. A fost interzisă circulația animalelor domestice de orice fel, ca și accesul persoanelor neautorizate în fondul forestier.

În privința celor două focare de pestă porcină la animale domestice apărute în județ, trebuie menționat că focarul de la Butea a fost închis ieri, iar cel din Perieni-Probota va fi închis luni, de la declararea acestora nemaifiind semnalate cazuri de pestă porcină africană. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași și Direcția Silvică vor monitoriza permanent implementarea cu strictețe a măsurilor dispuse prin planul de măsuri aprobat astăzi.

shares