Iasul a gazduit cea de-a doua ediţie a Convenţiei Românilor de Pretutindeni

La Iasi, a avut loc cea de-a doua ediţie a Convenţiei Românilor de Pretutindeni. Cu ocazia aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor, europarlamentari, parlamentari, politicieni si inalti oficiali au participat la o conferinta unde s-au dezbatut aspecte legate de relatia Romaniei cu Republica Moldova si cum a influentat razboiul din Ucraina colaborarile dintre state.

Oficialii au discutat despre faptul ca romanii peste hotare au nevoie de o reprezentare în Parlamentul României.

Eugen Tomac – Europarlamentar PMP: „O sarbatoare care reprezinta un simbol de unitatea nationala. O sarbatoare care ne indeamna pe toti sa privim cu respect spre trecut si cu mandrie si sa invatam din faptele inaintasilor nostrii care au avut curaj si au luptat pentru ca aceasta tara sa fie mare, sa fie intreaga, sa fie puternica, sa fie auzita in Europa. Cred ca este important sa intelegem contextul prin care trecem. Un context plin de provocari dupa mai multe crize prin care a trecut omenirea. Europa, dupa un lung sir de decenii de pace este din nou puternic incercata”.

O alta tema care s-a dezbatut in cadrul Conventiei Românilor de Pretutindeni este „Unitate si identitate pentru o Romanie euro-atlantica”.

Petru Movila – presedinte PMP Iasi: „Pentru foarte multi romani este probabil cel mai important eveniment liber al Diasporei romanilor de peste tot si este un eveniment de la care toti avem mari sperante, mari asteptari pentru ca oamenii liberi, ONG-uri, oamenii care fac parte din asociatii culturale, diverse tipuri de activitati. Suntem aici pentru ca dupa o zi de dialog, o zi de discutii, o zi in care multi dintre noi ne vom face multi prieteni, concluziile Conventiei Romanilor din Diaspora vor trebui transpuse in fapte de catre statul roman. Este un lucru extraordinar de important ca dupa acest eveniment, concluziile pe care le vom trage toti impreuna sa fie transpuse in fapte„.

Prima Convenție a Românilor de Pretutindeni s-a desfasurat în anul 2020, la Parlamentul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *