Iașul a fost premiat la concursul „Oraşul durabil”

Mihai_CHirica

Iasul este câştigătorul marelui premiu al celei de-a doua ediţii a concursului ‘Oraşul durabil’ 2019, distincţie acordată pentru inovaţie în dezvoltarea conceptului Smart City, în cadrul evenimentului organizat miercuri de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România.

Iasul a fost premiat pentru  achiziţia de autobuze, investiţii în E-ticketing, implementarea de soluţii de monitorizare, precum şi achiziţii de tramvaie şi autobuze electrice.

„Iasul e un oras durabil pentru ca a avut o politica de promovare a proiectelor care vizeaza protectia mediului si care promoveaza proiecte cu impact pe termen lung. Este vorba despre termoficare, despre schimbarea parcului de autobuze sau promovarea de spatii verzi.”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Concursul ‘Oraşe durabile 2019’ recompensează iniţiativele inovatoare din domeniile infrastructurii de canalizare şi apă, eficienţei energetice şi gestiunii deşeurilor, dar şi a reconversiei urbane şi renovării patrimoniului.

Reprezentantii Primăriei Iaşi au declarat că proiectul care a câştigat concursul a fost finanţat cu 15 milioane de euro de BERD – achiziţia a 100 de autobuze la standard Euro 6, dotate cu sistem GPS, 2 milioane de euro e-ticketing (implementate). Urmează să fie cumpărate 16 tramvaie noi contra sumei 48 de milioane de euro, 24 de autobuze electrice – 14,5 milioane de euro şi 44 de autobuze electrice de mici dimensiuni, pentru partea centrală a oraşului, în valoare de 28 de milioane de euro. Proiectul a demarat în anul 2017.